Петър Стоянов - Сумиста се разграничи от останалите "Килъри"

Петър Стоянов - Сумиста, който е сочен за лидер на група за поръчкови убийства, се разграничи в понеделник от останалите заподозряни по делото. На заседание на съдебния състав в Шумен той обяви, че не е поддържал близки отношения със смятания за негова дясна ръка Васил Костов - Кеца, а го ползвал само като лична охрана, защото имал добра слава и разрешение за притежание на оръжие.

По отношение на обвинения в поръчителство на две от убийствата - Георги Вълев, Стоянов обясни, че се знаели покрай сумото. Според него Вълев не бил човек, на когото може да се разчита като президент на федерацията по спорта.

"Не съм поемал поръчки за палежи, престъпления и убийства", обясни Стоянов пред Шуменския окръжен съд, цитиран от БТА.

Той разказа накратко биографията си, започвайки със завършеното си висше образование в НСА и двата провалени опита да получи магистърска степен. Стоянов допълни, че има над 100 спечелени медала като състезател по сумо. Той говори за бизнеса си, подчертвайки изрично, че е упражнявал напълно легална дейност.

Фирмата му "Вип Брокерс" била застрахователна, а "Виста 1" за разнос на минерална вода.

Сумиста говори и за ключовите свидетели по делото – Лозан Цеков, Георги Петков и Боян Джамалов. Стоянов разказа, че те са работили за него, но не е имал представа, че имат и страничен престъпен бизнес.

"През 2010 година ме извикаха в полицията и ми казаха, че Боян се занимава с разпространение на наркотици, аз много се разочаровах. Извиках го, той отрече. Изгоних го и му казах да не стъпва повече в кафето ми. С лихварство също не съм се занимавал, не знаех, че Боян се занимава с това. Моя е вината, че не съм си проверявал хората и затова сега съм на това дередже", каза Стоянов.

Подсъдими по делото "Килърите" са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Поотделно и заедно те са обвинени в поръчителство и изпълнение на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, нанасянето на телесни повреди на двама други, организирането на два палежа и взрив, притежание на незаконно оръжие.

Споделяне

Още по темата

Още от България