"С право на замяна"

Апелативен съд потвърди доживотните присъди по "Килърите"

Петър Стоянов - Сумиста в съда. Сн. БГНЕС

Варненският апелативен съд потвърди в четвъртък трите доживотни присъди по делото "Килърите", но премахна най-тежката възможна форма на наказание – "без право на замяна". Тежките наказания са за сочения за водач на групата Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев.

Стоянов и Костов бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, но бяха признати за извършители на убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов.

Присъдата на Янко Попов - Туцо бе намалена от 17 на 15 години затвор. Той е обвинен за помагачество при убийството на Румен Рачев. Същото важи и за Райчо Стойнев, чиято присъда е намалена от 15 на 7 години.

Георги Вълев е с доживотна присъда за убийството на Рачев и Лупов. Запазва се присъдата на Петър Атмаджов - 4 години, за побой над либийски гражданин. Доживотните присъди трябва да бъдат изтърпени при специален режим в затвор от закрит тип.

Сумиста, Костов и Вълев получиха най-тежки наказания и на първа инстанция. Шуменският окръжен съд реши делото през декември 2012 г., като присъдите бяха очаквани с оглед на това, че от самото начало съдебният състав, разглеждащ казуса, недвусмислено демонстрираше нагласата си да осъди членовете на бандата.

Процесът на първа инстанция бе изпълнен с непрестанни скандали между защитата, съда и прокуратурата, като първончално магистратите дори не разрешаваха на подсъдимите да бъдат сваляни белезници в съдебната зала.

Съдът търпеше постоянни критики от адвокатите за предубеденост и толериране на обвинението, като дори се стигна до парадокса защитниците да бойкотират съдебно заседание. В самия край на делото пък бе допуснато абсурдното нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс подсъдимата страна да не бъде питана от съда дали смята казусът за изяснен и желае да се пристъпи към четене на пледоарии. Такова становище изрази единствено обвинението.

Наблюдаващият прокурор Ася Петрова пък се издигна до един от най-доверените обвинители на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров я направи свой заместник, но след падането на ГЕРБ от власт я командирова обратно в Шумен с формалния мотив, че трябвало да си довърши делото "Килърите".

Любопитен момент в отношенията между Цацаров и Петрова бе скорошното признания на ДПС депутатът Делян Пеевски, че лично Цветанов бил натискал тя да стане зам.-главен прокурор. Това бе отречено от Цацаров още в началото на м.г., когато той встъпи в длъжност.

Делото "Килърите" е само епизод от съдебната сага, сглобена през последните години от МВР и прокуратурата с етикет – "най-голямата и страшна банда за убийства".

В края на 2011 г. и след това през април 2012 г. друг сочен за член на групата – Георги Петков - Дачи получи две последователни осъдителни присъди от Плевенския окръжен съд. Първото му наказание бе 20 години за опит за убийство на известния плевенски гангстер Камен Балбузанов - Куката, който бе прострелян в местно заведение през ноември 2009 г. Второто – отново от 20 години, за стрелбата по Ивайло Паунов - Джовани на 13 март 2005 г. пред варненското заведение "Сохо".

Дачи е обвинен още за покушението над бившия общински съветник от "Атака" в Самоков Юри Галев. Петков влезе трайно в полезрението на разследващите през август 2010 г., след като прокуратурата го обвини като фактически извършител на стрелбата по Галев, дни след която той почина от раните си.

Заедно с Дачи тогава бяха задържани и смятаните основни фигури в бандата Петър Стоянов - Вожда (Сумиста), Янко Попов - Туцо, Васил Костов - Васко Кеца и Методи Иванов. Задържането им стана повод за един от най-сериозните конфликти между МВР-шефа Цветан Цветанов и съда, след като апелативните магистрати в София прецениха, че срещу обвиняемите няма достатъчно доказателства и ги пуснаха на свобода.

В следващите седмици обаче полицията отново ги задържа, като Дачи се сдоби последователно с обвиненията, че опитал да убие Куката и Джованито. Официалното обяснение на разследващите за светкавичните разкрития бе, че свидетели на двете стрелби го разпознали, когато го показали по телевизията по време на мярката в Софийския апелативен съд. След Петков останалите задържани, сочени за негови съучастници в покушението над Галев, също се сдобиха с още обвинения.

Споделяне

Още по темата

Още от България