Петко Сертов става обвиняем със Станишев

Петко Сертов става обвиняем със Станишев

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се очертава като втори обвиняем за изтичането на секретен доклад на спецагенцията. Така по едно дело обвиняеми ще бъдат премиер и шеф на тайните служби, което е без аналог в българската съдебна практика.

В сряда градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи, че обвиняемите по случая най-вероятно ще са двама.

Преди ден главният прокурор Борис Велчев внесе в парламента искане за снемане на депутатския имунитет на Сергей Станишев, който веднага доброволно се отказа от него. Срещу Станишев ще се водят две разследвания. Първото е, че е загубил документи и материали, съдържащи информация, представляваща държавна тайна. Кокинов каза, че става въпрос за осем документа.

За изчезването на тези осем доклада на ДАНС, както и за още два на МВР, най-вероятно ще бъде разследван и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов. Според информация на Mediapool, към момента обясненията на Сертов и бившите му подчинени за местонахождението и начина на съхранение на тези документи звучат куриозно.

Второто наказателно преследване срещу Станишев е, че по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, съдържаща се в справка относно "действията на лица и кръгове, указващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация". Така е озаглавен докладът-справка до бившия премиер, изготвен от бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков.

"Посредникът"

По думите на Кокинов вторият обвиняем ще е "посредникът", който е получил на ръка от Станишев секретния доклад на Драшков, а след това документът е попаднал в бившия служител на ДАНС Алексей Петров. "За предаването му (на доклада – бел.ред.) от Сергей Станишев на Алексей Петров е съдействало лице , което не се ползва с имунитет, но е имало достъп до класифицирана информация и е било в близкия кръг на Станишев", поясни пред БНТ Кокинов, въздържайки се да спомене поименно Сертов.

Според информация на Mediapool, след като през октомври 2008 г. Станишев е получил доклада на Драшков срещу Сертов, е повикал Сертов и му връчил документа с препоръка да се "оправя". Така докладът-справка е напуснал Министерския съвет без да са изпълнени необходимите процедури за работа с класифицирана информация.

Оттам нататък докладът попада в Алексей Петров, който бе смятан за дясна ръка на Сертов.

През октомври т.г. Петров, който бе освободен от ДАНС заедно с началника си Сертов, е отишъл при премиера Бойко Борисов и като "лоялен гражданин" му предал изнесения доклад.

Борисов съобщи това незабавно пред медиите и настоя да бъде потърсена съдебна отговорност на Станишев. 

Той се закани да отзове Сертов от поста генерален консул в Солун, за какъвто го назначи след смяната в ДАНС, но се оказа, че заради продължителната процедура Сертов все още не е поел дипломатическия пост.

Кокинов уточни, че движението на доклада е трябвало да бъде придружено с необходимата документация, която да показва през кого е минал.

Градският прокурор заяви още, че публикуваният доклад в Интернет е само част от истинския документ, който прокуратурата е проверявала преди около година. След девет месеца усилена работа обаче обвинителите не намериха данни за престъпление.

От думите на Кокинов стана ясно, че Станишев и Петко Сертов, когото прокурорът нарича "посредникът", ще имат еднакви обвинения. Едното касае изтичането на доклада в Интернет. Това е станало чрез немарливи действия по работата с класифицирани документи, тъй като по непредпазливост бившият премиер е допуснал информацията да бъде разпространена. Ясно е при кого е отишъл докладът, но има нарушение на разпоредбите, допълни Кокинов.

Той каза, че първоначално докладът на ДАНС е пристигнал в съответното деловодство на Министерския съвет, след което, в нарушение на правилата, е стигнал през друго лице до Алексей Петров.

Кокинов обясни, че според процедурата е трябвало да има съпроводителни писма за движението на доклада, а не той да се предава на ръка, както е станало в конкретния случай.

Алексей Петров постъпил правилно

По думите на градския прокурор, Алексей Петров е направил единственото възможно и правилно нещо, като е дал доклада на сегашния премиер. Кокинов добави, че Алексей Петров не е разпространил класифицирана информация и е предал справката, след като я е получил. Петров е обяснил пред прокуратурата по какъв начин е получил документа, но за момента това обяснение не е станало публично достояние.

Към момента не е ясно защо, след като вече не е служител на ДАНС, Петров разполага с такива документи в качеството си на цивилно лице и кой точно е изнесъл доклада от агенцията.

След като няма да му се търси отговорност за изнасяне на класифицирана информация, прокуратурата явно не разполага с такива доказателства срещу Алексей Петров. Нищо чудно да се окаже, че "лоялният гражданин" е получил секретния документ от неизвестен "случаен гражданин".

На практика се получава, така че, благодарение на "лоялността" на бившия съветник на Петко Сертов, последният отива на съд в компанията на Сергей Станишев.

Връщайки се към създаването на ДАНС няма как да не се отбележи, че Алексей Петров бе "устроен" на работа в агенцията по предложение не на друг, а на Петко Сертов.

Миналата седмица Станишев с половин уста призна, че назначаването на Петров в ДАНС е било грешка.

Имунитетът не решава проблема с "постната пица"

Ако управляващите мислят, че моят депутатски имунитет ще им реши проблема с "постната пица" за догодина, какъвто е бюджетът, това ще работи много малко време, коментира в сряда Станишев.

В парламента избухнаха разправии дали депутатите могат да се запознаят с мотивите на главния прокурор за снемането на имунитета на бившия премиер, тъй като те се съхраняват в секретното деловодство на НС.

Всички тези политически действия имат явно отвличащ характер, хвърлят пушилка и правят политически акции, за да не се води дебат по същността какво става в държавата, каза Станишев пред репортери.

Според него вече всички виждат, че сто дни държавата се управлява с активни мероприятия и с политически фарс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?