Петзвездният "Мариот" ще бъде най-високият хотел в София

Тридесет етажният билдинг ще се издига на мястото на цирка на Солни пазар, плановете са да е готов през 2020 г.

От края на миналата година усилено се дълбае в центъра на София. Живеещите в съседните сгради усещат вибрациите. Любопитстват какво се строи.

Отговорът е - най-високият хотел в София (107 метра), който ще бъде част от веригата "Мариот". Към момента световноизвестната верига няма свой хотел в българската столица.

Това е може би най-доброто решение за последния празен парцел на Солни пазар, който няма да натовари допълнително центъра на столицата с трафик на автомобили, коментираха архитекти пред Mediapool.

В съседство се издигат два бизнес исполина. Сградата на КНСБ, построена преди близо 40 години и висока 88 метра, и новият бизнес център "Сити Тауър", който официално беше открит през миналата година и е висок 74 метра.

Инвестицията се оценява на около 50 млн. евро. Инвеститор на обекта е регистрираната у нас "Айтауър Дивелопмънт" ЕАД, зад която стои италианецът Виторио Гори. Mediapool не успя да установи контакт с него.

От Италианската кула до хотел "Мариот"

Теренът от около 5 декара за бъдещия хотел "Мариот" е купен през 2003 г. за близо 7 млн. лв. от "Ай Ти Риъл Истейт" АД. Дружеството е теглило заем от "Уникредит Булбанк" от 8.25 млн. евро през 2006 г., който е изцяло погасен в края на март 2017 г., показват данните в Търговския регистър.

През септември 2012 г. компанията получава разрешение за строеж на Италианската кула (ITower – съкратено от Italian tower). Проектът е за изграждане на висока над 100 метра многофункционална сграда с офиси, апартаментен хотел и търговски комплекс и по-малка многофункционална сграда с подземен гараж. За двете разрешителни за строеж "Ай Ти Риъл Истейт" плаща 1.2 млн. лв. на общината.

Малко преди изтичането на разрешителните за строеж – през октомври 2015 г. е открита строителната площадка. Реално строителство обаче не започва, но пък са изпълнени законовите изисквания.

Година по-късно в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община постъпва искане от "Айтауър дивелопмънт", което е правоприемник на "Ай Ти Риъл Истейт", за промяна на одобрения инвестиционен проект – от многофункционална сграда с офиси и апартаменти на хотел с търговски обекти. Намаляване на подземните етажи от седем на три и промени в конструкцията на сградата.

През март 2017 г. главният архитект на София Здравко Здравков допуска изменението на инвестицонния проект, а в края на миналата година започва и строителството на хотела.

Проектът е дело на "Архитектурно студио Пантелеев" ЕООД, според информационната табела на обекта. Mediapool не успя да се свърже с арх. Иво Пантелеев.

Хотелът ще има 30-ет надземни етажа и входовете за посетители ще са от страната на бул."Христо Ботев. На върха ще бъде разположен панорамен ресторант с 80 места с тераса, от който ще се вижда София от птичи поглед. На първите етажи ще бъдат лоби барът, ресторанти, кафенета, конферетните зали. Хотелските стаи и апартаменти са разположени от 8-мия до 29-тия етаж. Хотелът ще има външни панорамни асансьори. Подземната част е на три нива с 40 паркоместа. Под земята ще бъдат разположени и складовите помещения.

Според информационната табела плановете на инвеститора са хотелът да бъде изграден за 30 месеца и да бъде пуснат в експлоатация през 2020 г. Дали това ще се случи предстои да се види. Причината е, че изкопните работи са в идеалния център на София, който е богат на археологически находки. При разкриване на древни пластове от историята на столицата най-вероятно ще се наложи проучването им, което може да забави строителството. Строител на обекта е българското подразделение на австрийската компания "Щрабаг".

Кой е инвеститорът

"Айтауър Дивелпмънт" ЕАД е регистрирана през февруари 2016 г. и е правоприемник на първоначално регистрираното дружество "Ай Ти Риъл Истейт", показва справка в Търговския регистър.

С днешна дата едноличен собственик на капитала на компанията е регистрираното в Рим дружество "Финвис" ООД. Капиталът на "Айтауър Дивелопмънт" е малко над 39 млн. лв. и негов едноличен собственик е 70-годишният италианец Виторио Гори, показва справка в Търговския регистър. За 2016 г. "Айтауър Дивелопмънт" е на загуба от 269 хил. лв., която идва основно от платените данъци – данък сграда и такса смет в размер на 220 хил. лв., сочи финансовият отчет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес