Шефът на ДАНС и зам.-вътрешният министър пред подкомисията за СРС:

Писмото с указания на Владимира Янева до службите било "само за запознаване"

В документа обаче има директна резолюция: "За съобразяване с препоръките на съда!"

Писмото с указания на Владимира Янева до службите било "само за запознаване"

Писмото на шефа на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, в което тя съветва службите как да манипулират статистиката от използването на специални разузнавателни средства (СРС), така че да не изглеждат толкова много, не било разпратено до основните звена в МВР и ДАНС като методически указания, а "само за запознаване".

Това са заявили в четвъртък пред парламентарната подкомисия за контрол на СРС шефът на агенцията Константин Казаков и заместник-вътрешният министър Веселин Вучков, съобщи след заседанието ротационният ѝ председател Михаил Миков (БСП).

"Всъщност в ДАНС не е правено нищо по повод на писмото, само са запознати с него, в МВР също е разпоредено запознаване с това писмо", обясни депутатът от левицата без да влиза в особени подробности.

Както Mediapool вече писа, без по никакъв начин да влиза в правомощията и задълженията ѝ близката приятелка на МВР шефа Цветан Цветанов – Янева, е изпратила в средата на януари писмо до двете институции, в което ги съветва да използват максималния законов срок от два месеца в исканията си до съда за прилагане на СРС-та с цел накрая статистиката да отчете, че службите са подслушвали по-малко. Максималният срок за прилагане на единично СРС е 2 месеца с възможност за продължаването му до 6 месеца.

По думите на Михаил Миков членовете на подкомисията са запознали Казаков и Вучков със становището си, че "такова тълкуване на закона е неприемливо и стимулиращо прекомерното подслушване". Освен това ще доведе до три негативни ефекта – масово нарушаване на човешки права, натрупване на огромен обем ненужна информация и излишно ангажиране на служители и средства.

Според шефа на подкомисията Казаков и Вучков са се съгласили с част от аргументите на депутатите и са обещали да запознаят с мнението им ръководителите в ДАНС и МВР. Няма обаче гаранция, че службите все пак няма да приложат "указанията" на Янева. "Това се въпроси, които са проверими, за да се види как ще се държат системите за стриктно спазване на закона", обобщи Миков.

По неофициална информация на Mediapool обаче въпросното "запознаване" с писмото на Янева всъщност се е явявало подготовка препоръките ѝ да влязат в масова употреба в службите. Това съвсем ясно личи и от двете резолюции, поставени върху документа, с който редакцията разполага.

Първата е от заместник-вътрешния министър Вучков до директора на специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), която реализира СРС-тата в силовото ведомство, и гласи: "За подготовка на Разпореждане до структурите (на подпис на главния секретар)" с дата 17 януари 2012 г.

Втората резолюция е от следващия ден и е адресирана до шефовете на ГДБОП, "Криминална полиция", "Гранична полиция" и СДВР с бележката: "За съобразяване с препоръките на съда!" Тук липсва печат с името на подписалия се, но по непотвърдени официално данни авторът ѝ е главсекът Калин Георгиев.

Преди седмица подкомисията изслуша и самата Владимира Янева, която объркано заяви, че с писмото си всъщност целяла установяване на "действителния брой на лицата, чиито права са ограничени", а не прикриване на реалния брой проследявания, подслушвания и прочие оперативни способи. По думите ѝ указанията ѝ нямали за цел да задължават службите да подслушват прекомерно, а "да правят искания за срок, какъвто им трябва".

Споделяне

Още по темата

Още от България