Планираната отмяна на банковата тайна ще освети клиенти и договори в КТБ

Единственото пряко следствие за засегнатите ще е публикуване на поредните списъци, но този път официално

Десислава Атанасова. Снимка:БГНЕС

Парламентарната комисия "КТБ" ще предложи отпадане на банковата тайна и разкриване на информация за банки изпаднали в несъстоятелност. Тя ще важи за договори с преференциална лихва, за извършени цесии с депозити, както и за договорите за депозити, кредити, сметки на хората във властта, техните семейства и фирми с фалирала финансова институция. Целта е да се осветлят част от клиентите на фалиралата КТБ.

Договорите на политици, магистрати и висши чиновници ще се публикуват дори и да са прекратени преди затварянето на банката, тъй като този текст ще важи за целия период на съществуване на дадена финансова институция и за всички, които през това време са заемали висши длъжности. За останалите случаи има определени условия, които ще стеснят кръга от "осветлени" клиенти.

Ще се разкриват и имената на фирми и граждани, взели необезпечени заеми. По този начин се финансираха голяма част от компаниите, контролирани допреди година от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и тогавашният му бизнес партньор Делян Пеевски.

Според обсъжданите от комисията промени, единственото пряко последствие от падането на банковата тайна за част от клиентите на КТБ е публикуване на поредните списъци с хора, имали отношения с фалиралата финансова институция. Списъците може да се използват от държавни органи, които следят за имуществото и конфликта на интереси на хората във властта. При проверки и сега те могат да получават информация, която представлява банкова тайна.

Информация при поискване

Огласяването на банковата тайна няма да става автоматично, а само след отправено искане. Досега такава възможност имаше само за председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), а сега се предвижда това да може да прави и финансовият министър, в случай на бездействие на първия. Срок, в който един от двамата да поиска оповестяване на имената на клиенти, няма. Така законът, макар и евентуално приет след фалита на КТБ, ще действа и за тази банка.

Целта на законодателните промени ще е да предотвратят подобни случаи (като КТБ) в бъдеще, заяви във вторник Десислава Атанасова от ГЕРБ, която оглавява временната комисия за КТБ. Тя добави, че предстои изчистване на текстовете и след това те ще бъдат внесени в Народното събрание.

Според законопроекта, изготвен спешно по заръка на премиера Борисов, синдиците на банка в процедура по несъстоятелност ще трябва да оповестят публично в седемдневен срок сведения относно физически и юридически лица и размера на техните влогове, сметки и кредити, предвиждат промените.

Освен това ще бъдат "осветени" договорите, по които липсва учредяване на уговорени обезпечения и съответно вписване на сключени договори за такива обезпечения, както и обезпечения на ценни книжа.

"Всъщност, това бе най-сериозният проблем, с който се сблъскахме след като получихме информация в комисията, а именно - голяма част от кредитите в КТБ са дадени без обезпечения на фирми, които нямат имущество, които са съвсем скоро създадени, без персонал, на свързани лица", каза Атанасова. Попитана дали така ще се стигне и до последния кредитополучател по веригата, тя отговори, че се надява и това да стане факт.

Свързани фирми

Ключова промяна ще е публичното оповестяване на договорите със свързани лица и кухи фирми, които са получавали кредити от дадена банка, след което на свой ред са се превръщали в кредитори. "Цялата трагедия в случая с "КТБ" е свързана с това, че подставени кредитополучатели се превръщат в кредитори. Не трябва да позволяваме на кредитополучатели да стават кредитори, да се превръщат в квазибанка", каза депутатът от БСП Румен Гечев, който е инициатор на промяната заедно с Йордан Цонев от ДПС.

"Целта е да бъдат разкрити всички кредити по веригата до последния кредитополучател, за да види българската общественост цялата схема какво е придобито в резултат от това и какви са обезпеченията", коментира Цонев.

Предвижда се предоставянето на сведения за физически и юридически лица и размера на техните влогове и сметки, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, ако тези лица са извършили разпоредителни сделки със своите влогове в периода след поставянето на банката под специален надзор.

Финансовият министър и председателят на ФГВБ ще могат да изискат и сведения за физически и юридически лица, които са извършили уведомление за цесия и/или са направили волеизявление за прихващане след поставянето на банката под специален надзор.

Списък с хората във властта

Предвижда се също по искане на финансовия министър или ФГВБ синдиците да предоставят сведения относно влоговете, сметките и кредитите в банката на политически партии и на лица, заемащи висши държавни други длъжности, техните семейства и на юридически лица, свързани с тях. Този текст ще важи за целия период на съществуване на банката и за всички, които в това време са били на подобни позиции. Така дори и те да са изтеглили парите си в дните преди затвярането на КТБ и така да са допринесли за краха на банката, имената им би трябвало да бъдат извадени на показ.

Ще станат ясни и консултантските договори, договори за наем и други безвъзмездни договори, сключени между банката и лицата, заемащи висши държавни длъжности и техните семейства.

В устава на КТБ има възможност тя да прави дарения и на политически партии, ще бъде интересно да видим дали такива дарения са съществували, коментира още Атанасова.

На въпрос каква част от кредитите има шанс да бъдат върнати и кога ще бъде назначена разследваща фирма, Атанасова отговори с уговорка, че това е извън дейността на оглавяваната от нея комисия, че се полагат огромни усилия да се избере достатъчно популярна и професионална фирма с достатъчно опит. От отчета на синдиците е видно, че с добри темпове започват съдебни дела за обезпечения, които следва да се върнат в масата на несъстоятелността на банката. Надявам се, че и синдиците и председателят на фонда ще си свършат работата и ще има избрана фирма, която да потърси всички раздадени средства, заяви Атанасова.

Предстои на работно заседание в петък всички предложения за законодателни промени да бъдат обобщени и да бъде подготвен и окончателен доклад на комисията. Йордан Цонев от ДПС коментира, че има два варианта - или комисията сама да подготви текстовете на промените и да ги внесе, или да направи препоръки за промени, а ресорните парламентарни комисии да се заемат с тях. Важно е да кажем комисията на какво се е натъкнала и какво трябва да се промени, за да се предотвратят подобни кризи в бъдеще, каза Цонев. Комисията трябва да приключи своята работа на 13 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България