"Плаващите кейове" на Кристо са най-посещаваното художествено събитие за 2016 г

"Плаващите кейове" на Кристо са най-посещаваното художествено събитие за 2016 г

“Плаващите Кейове" на художника от български произход Христо Явашев-Кристо е най-посещаваното художествено събитие на 2016 г. с 1,2 млн. души, разходили се по инсталацията в езерото Изео за 12 дни.

Това съобщава “Дневник”, позовавайки се на проучването на The Art Newspaper, където последният проект на световноизвестния артист се класира преди изложби на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк - MoMA, "Метрополитън", Третяковската галерия и експозиции на импресионисти и стари майстори.

Кристо и жена му Жан-Клод разработват планове за инсталацията за пръв път през 1970 година. Това е първият мащабен проект на българския артист след "Портите", създаден от двойката през 2005 година, както и след смъртта на жена му през 2009 г. Произведението е финансирано единствено от приходите на Кристо от картините му.

Най-посещаваната изложба за миналата година – "Постимпресионистки шедьоври" от колекцията на музея "Д'Орсе" Musée d’Orsay, събра близо 9700 посетители дневно в културния център на Рио де Жанейро, или общо 750 000 суши. Културният център държи първите три места за най-популярни изложби за 2016 г., включително скулптурите на Патриция Пичини, изобразяващи хибриди между животни и хора, с 8,300 посетители дневно.

В топ десет са още Джером Бел в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, "Шедьоврите на Реноар" в Токио, "Фрида Кало: Сюрреалистките в изкуството" в Сао Пауло, "Manux x Machina - модата в ерата на технологиите" в музея "Метрополитън", 200-годишнината от рождението на Иван Айвазовски в Третяковската галерия в Москва, скулптурите на Пикасо отново в МоМА и Йеронимус Бош в Холандия.

Изложба на френски импресионисти беше най-популярната в Лондон с близо 5100 посетители на ден в Кралската академия на изкуствата – значително повече от други големи институции за изкуство в британската столица, като на второ място е "Тейт Модърн" с изложба на картините на Джорджия О’Кийф.

Забелязва се и драстично намаляване на посетителите на музеи във Франция и Белгия заради намаляването на туризма към страните след терористичните атаки. Гостите на Лувъра са намалели с 1,2 милиона от предишната година и близо 2 милиона от 2014 г. Въпреки това музеят продължава да е най-посещаваният в света със 7,4 милиона гости за 2016 година. Кралският музей на изящните изкуства в Белгия също беше засегнат със само 497 000 посетители, в сравнение със 776 000 души през 2015 г.

Главните музеи в Мадрид за сметка на това са значително по-популярни – музеят "Кралица София" прие 400,000 души повече от предишната година, стигайки 3,6 милиона, а "Прадо" надхвърли 3 милиона посетители, благодарение на друга изложба на Йеронимус Бош.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество