Плевнелиев: Недопустимо е режимът на Башар Асад да получава подкрепа от световни сили

Президентът възмутен, че "политическите лидери на тази планета" не са намерили решение

"Много ме възмущава невъзможността на политическите лидери на тази планета да намерят политическо решение на ситуацията в Сирия", заяви президентът Росен Плевнелиев в четвъртък във връзка с ескалацията на напрежението между Сирия и Турция.

Според него е недопустимо в 21 век "един режим, който е абсолютно делегитимиран, да продължава да бъде подкрепян от някои големи световни сили".

 

Режимът на президента Башар Асад получава известна подкрепа от Русия, Китай и други.

 

Турската артилерия обстреля и порази цели на сирийска територия тази нощ, след като петима цивилни загинаха в пограничния град Акчакале след минометна атака от сирийска територия.

 

"Проблемът в Сирия трябва да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства", коментира още президентът Росен Плевнелиев.

 

"Сигурни сме, че и нашите партньори от Турция няма да нагнетят допълнително напрежението. Никой няма интерес от това", посочи държавният глава.

 

Според него двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации. За съжаление това, което наблюдаваме тази сутрин не е оптимистично, но ние вярваме, че е по-скоро една предупредителна акция, отколкото системни действия на турското правителство, коментира Росен Плевнелиев.

 

Убедени сме, че в рамките на механизмите на НАТО Турция също ще се придържа към решенията на Алианса, каза още Плевнелиев.

 

За втори пореден Плевнелиев заяви, че е притеснен от огромната вълна бежанци, която вече залива не само Турция, но и много съседни държави.

 

"Ние търсим решение така, че да имаме една много адекватна подкрепа на хората в близост до границите и да предотвратим бежански вълни, които да тръгнат из Европа, както и в други части на света", посочи Плевнелиев.

 

МВнР осъди действията на сирийския режим

 

От външното министерство заявиха по-рано, че действията на сирийския режим грубо нарушават международното право.

 

"България подкрепи късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията по повод развитията по турско-сирийската граница. Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца", посочи говорителят на МВнР Весела Чернева.

 

Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО.

 

В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право.

 

В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях“, заявява говорителят на МВнР.

Споделяне

Още от България