Плевнелиев: Нося единствената отговорност за назначаването на служебния кабинет

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че "ще има консултации за осигуряването на плавен преход между правителството на Орешарски, служебното и следващото ново правителство", но крайната и единствена отговорност за членовете на служебния кабинет ще е само негова.

 

На 6 август тази година България ще има служебно правителство, каза Плевнелиев и добави, че след оставката на Пламен Орешарски ще стартира консултации с партиите.

 

"Гарантирам, че ще чуя, ще бъда отворен, но крайната отговорност е единствено моя", заяви държавният глава. "Ще сложа подписа си не само зад министър-председателя, но и зад всеки от членовете на служебното правителство. Единствената отговорност е на държавния глава. Ще я нося, имам готовност, имам и опит, мога да уверя нацията, че ще се отнеса много сериозно към своите ангажименти", заяви Плевнелиев.

 

Той оцени високо постигнатия консенсус между партиите в неделя.

 

ещата изглеждат много ясно подредени, аз вярвам, че политическата криза в България е на път да бъде решена, защото, благодарение на консенсуса, постигнат преди два дни, имаме яснота - оставка на Орешарски, след това консултации при държавния глава с парламентарно представените политически сили и тези, които имат представителство в Европейския парламент, и на 6 август - служебно правителство", каза Росен Плевнелиев.

 

Той отговори на въпроси по време на съвместен брифинг с молдовския си колега Николае Тимофти.

Споделяне

Още по темата

Още от България