Плевнелиев поиска дебат в парламента за кризата в Сирия

”Трябва справедливо наказание за използвалите химическо оръжие”

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев призова в събота за дебат в парламента по кризата в Сирия.

”Българският парламент е длъжен, и аз апелирам за това, да активира дебати и съответно да се вземат отговорни решения”, заяви Плевнелиев.

Той каза още, че българският парламент  трябва да направи това, което е направено в много други европейски държави – ”да се направи дебат, да се посочат ясно аргументите и да се прецени, ясно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, която се намира в региона, която очевидно може да прерасне в по-сериозна глобална криза”.

Официалната българска позиция към момента е в подкрепа на политическото разрешение на кризата.

Използвалите химическо оръжие срещу мирни граждани в Сирия трябва да понесат справедливо наказание, заяви Плевнелиев.

”Това е абсолютно недопустимо. Виновниците трябва да бъдат посочени и съответно трябва да понесат своето справедливо наказание”, заяви Плевнелиев.

САЩ са категорични , че силите на президента Башар Асад са използвали химическо оръжие срещу собствения си народ. Очакват се и резултатите от разследването на ООН.

Плевнелиев коментира и очакванията за бежанска вълна от Сирия, като посочи, че ”става въпрос за елементарната човечност, както и за самочувствието на българите, че те са гостоприемни, че те уважават демократичното и човечно право на всеки да получи необходимото уважение и закрила”.

 ”От тази гледна точка, президентската институция работи усилено, а именно в рамките на своите правомощия за предоставяне на убежище. От друга гледна точка, българската държавност, включително и вчера на заседанието на Съвета за сигурност към министър-председателя, адресира темата, осигурени са необходимите средства, ние сме длъжни да покажем хуманност и човешко отношение”, допълни Росен Плевнелиев.

 В Рилския манастир президентът присътва на панихида за 70-ата годишнина от смъртта на Цар Борис Трети.

Споделяне

Още по темата

Още от България