Плевнелиев праща четирима души от екипа си за посланици

Смяната на караула зад граница е в ход: сериозна политическа квота и дипломати от кариерата

Плевнелиев праща четирима души от екипа си за посланици

Президентът Росен Плевнелиев ще изпрати четирима души от екипа са за посланици в рамките на мащабната подмяна на българските дипломати зад граница тази година. Правителството вече е предложило за посланици 16 души, става ясно от правната система на Министерския съвет.

 

Сред тях са началникът на кабинета на Плевнелиев и бивш служебен вицепремиер Деяна Костадинова, която ще представлява България в Службата на ООН и други международни организации в Женева, бившият служебен министър на културата и сегашен секретар на държавния глава по културата и образование Мартин Иванов, който ще замине за Финландия, шефът на протокола в президентството Иван Кондов става посланик в Испания, а съветничката на президента по европейските въпроси Йорданка Чобанова – в Словакия.

 

Сериозен дипломатически опит има само Кондов, който е работил във външно министерство.

 

Доскорошният външнополитически съветник на Плевнелиев Тихомир Стойчев вече бе изпратен за посланик с САЩ.

 

Очаква се тази година да бъдат сменени около 40 посланици с изтичащи мандати. Това са основно посланиците, които бяха назначени на местата на изтеглените от бившия министър Николай Младенов през 2012 година т. нар. ДС посланици. След отказа на президента Росен Плевнелиев да подписва укази за назначаването на дипломати с досиета за посланици, кръгът на възможните опции силно се стесни. Остава широко поле за т. нар. посланици от политическата квота, която по закон е 20%, но системно се надвишава.

 

В сегашната вълна от предложения преобладават служителите на външно министерство. 

 

Бившият зам.-министър на отбраната в първия кабинет на Борисов Августина Цветкова ще бъде посланик в Босна и Херцеговина, където ще замести Ангел Ангелов.

 

Бившият говорител на външно министерство по времето на Надежда Михайлова Радко Влайков ще бъде новият ни посланик в Сърбия на мястото на Ангел Димитрoв.

 

Сегашният заместник-министър на външните работи Румен Александров заминава за Холандия, където ще смени бившия началник на Генералния щаб ген. Никола Колев, чието име се спряга в някои медии за кандидат вицепрезидент в двойка с Ивайло Калфин.

 

Постоянният секретар на МВнР Василий Такев ще смени в Португалия Тодор Стоянов, а шефът на Инспектората на ведомството Красимир Стефанов ще замени в Южна Африка Катя Делева.

 

Шефът на дирекция "Политики и институции на Европейския съюз“ в министерството Уляна Богданска ще бъде посланик в Унгария на мястото на Бисерка Бенишева. Началникът на отдел "Двустранни консулски отношения и консулска защита“ Валентин Модев ще бъде посланик в Мексико, а директорът на главна дирекция "Европейски въпроси“ Андрей Техов заминава за Аржентина на мястото на Максим Гайтанджиев.

 

Шефът на дирекция "Двустранни отношения" в МВнР Борислав Костов ще смени в Япония Георги Василев.

 

На мястото на посланика ни в Грузия Пламен Бончев ще бъде назначена Десислава Иванова-Козлева.

 

Новият посланик в Кувейт ще бъде Борис Борисов, в Словакия - Йорданка Чобанова, а в Румъния - Тодор Чуров, който е бивш зам. външен министър.

 

Традиционно при определянето на посланици играят различни лобита, които отразяват позициите в управлението. Посланиците се назначават с указ на президента по предложение на правителството. Със силни позиции в самото министерството се ползва АБВ на бившия президент Георги Първанов и на бившия външен министър Ивайло Калфин, които защитиха публично посланиците с картончета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?