Плевнелиев свиква КСНС с акцент върху бюджета на службите

В опит да "стресне" хората Йовчев вкара Шекспир в бежанската криза

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че до дни ще обяви дата за заседание на Консултативния съвет по национална сигурност и призова "правителството да се държи на висотата на своята отговорност" при решаване на проблемите с бежанците.

 

Държавният глава съобщи, че ще вкара в КСНС и бюджета на специалните служби, тъй като вече имало сигнали, че ще бъде "нарушен сериозно техния потенциал".

 

В същото време вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви, че кризата се задълбочава и "не можем да се делим повече на Монтеки и Капулети (враждуващите фамилии от "Ромео и Жулиета“ на Шекспир – бел. ред.) и да се занимаваме с любимото българско занимание да се замеряме с кал".

 

Освен това той се опита да размие отговорността за управлението на кризата, като обяви, че "парламентът, президентът, и местните власти също имат отговорности“.

 

Извън литературните метафори Йовчев припомни отново тезата си, че "нито една държава не е спечелила от бежанска вълна и не е успяла да предотврати навлизането на бежанци".

 

"Това, искам да се чуе и да се стреснат много хора - проблемът е сериозен", заяви Йовчев пред бТВ.

 

Бившият заместник-вътрешен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Веселин Вучков обаче не прие със съчувствие оплакванията на правителството, като коментира, че тревогите нарастват и "може би най-справедливо е самият премиер да поиска вот на доверие по тази тема".

 

ГЕРБ остро критикува действията на правителството по овладяване на бежанската криза. В неделя пък от "Атака" обявиха, че могат да приемат общ вот с ГЕРБ за продажбата на земя на чужденци и сирийските бежанци, след като по-рано Борисов предложи сътрудничество на националистите.

 

Пред Нова телевизия Вучков обяви, че вотът на недоверие за бежанците ще бъде обсъден тези дни в парламентарната група на ГЕРБ.

 

От ДСБ също критикуваха правителството за бежанския проблем. Според партията липсва стратегия на българската държава за справяне с този проблем.

 

Според международния секретар на ДСБ Борис Станимиров Консултативният съвет по национална сигурност по тази тема би се превърнал в "говорилня".

 

На този фон директорът на ДАНС Владимир Писанчев съобщи, че 12 сирийски бежанци ще бъдат експулсирани, а социалният министър Хасан Адемов обяви, че нито един бежанец с хуманитарен статут не е кандидатствал за социално подпомагане, въпреки че към момента има 1000 души, които имат право на достъп до социално-осигурителната система.

 

В заседанието на КСНС влиза и бюджета на спец службите

 

Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че до дни ще обяви датата за провеждането на КСНС и отхвърли критиките на правителството, че се бави с това решение.

 

"КСНС е най-важният инструмент в държавата за постигане на консенсус. За какъв консенсус ние искаме да говорим – за това, че за бежанците трябва да има вода, ток, хуманно отношение. Има ли някой против този консенсус. Нима вече не сме постигнали консенсус", запита президентът.

 

Той припомни, че има Съвет за национална сигурност към Министерския съвет, който отговаря за мерките, ревизия на плановете, средствата и други.

 

В същото време Плевнелиев съобщи, че по време на заседанието ще бъде обсъден и бюджетът на специалните служби.

 

"Питам какъв ще бъде бюджетът за службите, имаме притеснителна информация, получавам писма от някои от службите, които имат притеснение, че може да бъде нарушен сериозно техният потенциал и възможност да бранят сигурността на нацията. Кой е по-големият проблем за нацията. Ако се окаже, че част от службите не могат да изпълняват елементарни ангажименти поради липса на финансиране, поради което не можем да се борим с терористи, или, от друга гледна точка, разбира се, и проблема с бежанците", каза Плевнелиев, който във вторник посети Тракийския университет в Стара Загора.

 

В момента Националната разузнавателна служба (НРС) все още е под шапката на президентството, въпреки че депутатите от управляващата коалиция дадоха сигнали, че обмислят преместването на цивилното разузнаване към изпълнителната власт.

 

Парламентът, президентът и местните власти да поемат отговорност

 

След като преди ден Йовчев атакува остро президента, че не свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради бежанската криза, а държавният глава му отговори, че "справянето с бежанската вълна е изцяло в правомощията на изпълнителната власт", във вторник вицепремиерът и вътрешен министър продължи темата.

 

"Вижте, хайде отговорете ми вие на въпроса - мислите ли, че наистина единствено в една такава криза, тежка, изпълнителната власт... само тя има отговорности и само тя би трябвало да върши нещо. Да, ние вършим и ние ще си поемем кръста за това, което правим.

Но тук трябва и парламентът да има своето място при разрешаването на проблемите, и местните власти, и президентът, разбира се.", коментира Йовчев.

 

Той посочи, че по време на заседанието на КСНС през февруари "оценката е била, че нямаме рискове, че всичко е наред".

 

"Видяхме една хубава презентация на това как се охранява границата, шенгенска презентация, какви са възможностите на интегрираната система за видеонаблюдение, които са много добри и оттам нататък, че нямаме никакъв проблем. И евентуално, ако им бежанска вълна, то ще опънем едни палатки на Харманли и ще ги настаним там хората", каза Йовчев.

 

Във вторник Плевнелиев призова правителството "да се държи на висотата на своята отговорност" и отклони въпроси във връзка с протестите в Казанлък срещу евентуалната възможност за настаняване на бежанци с мотив, че "решението е в правомощията на правителството".

 

Никой не е предвидил какво ще се случи

 

В същото време той коментира, че "едва ли някой в момента и в Европа е предвидил точно това, което се случи", но допусна и пропуски в готовността на България.

"Никой не е предвидил, че тази гражданска война ще се развие по тоя начин, никой не е могъл да предвиди, че Башар Асад и поне това, което излиза в момента, че ще бъдат използвани химически оръжия, нека да не казвам, че е той, тъй като в момента има такива данни, но не е доказано, и че това нещо ще предизвика засилване на тази бежанска вълна", каза Йовчев.

 

"Не е имало нещо, което да е било прикрито или не е имало нещо, което примерно някой да не е взел отношение. По-скоро е друго... че ако на този момент не са оценени някои от рисковете и заплахите, в резултат на това България не е била достатъчно подготвена, за да срещне това предизвикателство. И оттам нататък в момента да се опитваме да отправяме критики в това, което се прави, не е добрият тон и добрата политика", посочи още Йовчев.

 

Преди ден правителството обяви серия от мерки за справянето с кризата, включително и намерение да строи домове от затворен тим за рисковите бежанци и да активизира процедурите по експулсиране на нелегални имигранти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?