Пловдивският владика остро заклейми подготвян фестивал на гей-филми

Митрополит Николай

"Задача на Светата православна църква е да пази неотклонно евангелските принципи, както и моралните и етични норми, върху които се основават установените от Бога обществени морал и ред. Наш дълг е да порицаем най-остро фестивал на кинофилми, които възхваляват порока и пропагандират развалата на семейството".

Това се казва в изявление на Пловдивският митрополит Николай, разпространено до медиите във връзка с организирането на филмов фестивал в града, посветен на гей-тематиката.

"Светият синод, клириците и миряните - членове на Светата българска православна църква, категорично се противопоставят на тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях, изявата на който нарушава правата им. Той има гибелни последици за физическото и духовно здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи", продължава владиката Николай, известен с крайно консервативните си позиции по въпросите на морала на обществото и едновременно с това сам поддаващ се на съблазънта на лукса.

"Светият Синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази "мерзост на запустението", която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и света от Бога", се казва още в обръщението на дядо Николай до медиите.

Според Митрополита властите на Пловдив не са предотвратили случващото се днес, но той очаква това да не се повтаря и "светските власти в бъдеще ще имат предвид и ще респектират ценностите и моралните възгледи на мнозинството от своите граждани".

"Обществото не е длъжно да търпи някой да му навира в очите собствената си извратеност, както и да гледа как някой разрушава душите на децата ни, как влива отрова в самата идея за светостта на съюза между мъжа и жената, който образува семейството, върху което се крепи държавата", допълва митрополит Николай.

Обстоятелството, че организаторите на така наречения филмов гей-фестивал "подкрепят кандидатурата на град Пловдив за европейска столица на културата", трябва да бъде отминато с насмешка, като е добре подобни "подкрепи" занапред да бъдат отказвани, коментира пловдивският владика.

Според него, ако Пловдив стане европейска културна столица за 2019 г., по думите му това ще стане благодарение на неговия доказан огромен принос към съкровищницата на българската и световната култура, постиженията на неговите творци и устойчивостта му при отстояването на хилядолетните културни и нравствени ценности.

Споделяне

Още по темата

Още от България