Победител е “партията на недвижимата собственост”

Победителят на тези избори е партията на недвижимата собственост, която има много лица в зависимост от местоположението - курортно селище или селища, които развиват инфраструктура. Така коментира пред БНР  приключилите в неделя местни избори политологът Румяна Коларова.

В тази партия влизат рентиерите, рекламодателите и т.н., продължи тя и посочи, че не за първи път бизнесът участва индиректно в местната власт, но за първи път е станал видим и явен, като се е представил със самостоятелно лице и със свои кандидатури.

По данни на избирателната комисия различните бизнесструктури, които се явиха на изборите със свои кандидати, са получили представителство в общински съвети, особено по морето. Кандидатът на бизнеса в Несебър Николай Димитров победи убедително на балотажа досегашната кметица Магдалена Мандулева при големите съмнения, че вотът му е бил подсигурен и с покупката на гласове.

Кандидатът на бизнесформацията ФАР Панайот Рейзи спечели на балотажа и в Созопол срещу независимия кандидат Веска Караманова. Вотът в общината мина при незапомнено висока избирателна активност, особено в странджанските села, където хора от двата щаба са обикаляли къща по къща за осигуряване на гласове.  

Бизнесът се опита да лансира за кмет на областен град като Перник човек от своите структури. Димитър Колев, издигнат от “Съюз за Перник”, загуби от подкрепения от левицата кандидат Росица Янакиева, въпреки че, според слуховете, за “сигурното избиране на Колев” са били хвърлени 4 млн. лв. Пак в промишления град гръмнаха най-крупните скандали на тези избори за явно купуване на гласове.                    

Десният вот в големите градове се запазва

Според Румяна Коларова резултатите от местните избори са потвърдили делението на малки или по-бедни общини и големи или най-големи общини. Тя смята, че големите градове са по-склонни да гласуват в дясно и партията на Бойко Борисов ГЕРБ им е предложила приемлива алтернатива. Тя е убедена, че “дори и да не беше ГЕРБ, те пак щяха да гласуват за дясната алтернатива”.

Рано е ГЕРБ да бъде наричана първа политическа сила, въпреки че представянето ѝ на местните избори е много успешно, каза Коларова. Тя смята, че най-голямата изненада от стратегията на ГЕРБ е бил печелившият подбор на кандидати. Ще е интересно да се наблюдава дали Бойко Борисов ще успее да контролира избраните с подкрепа от ГЕРБ, каза още Румяна Коларова, според която няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори напролет.

БСП със стабилни структури, ДПС разширява географията си

Две важни неща са се изяснили на изборите, според директора на агенция МБМД Мира Янова. Първото е, че БСП, въпреки загубата на доверие като управляваща партия, продължава да има стабилни структури по места. “БСП, макар и трудно, издържа един труден тест, какъвто е местният вот”, каза Янова пред БНР. Второто е, че ДПС продължават не само стабилно да стоят като политическа сила, но и разширяват присъствието си географски.

Според Янова, въпреки твърденията за дясната ориентираност на ГЕРБ, партията е “много добре конвертируема вляво и вероятно националистичната нотка в кампанията ѝ играе сериозна роля за успеха”.

Обратно на Румяна Коларова, Янова не открива феномен в масовото участие на бизнесформации в изборите. Според нея “партиите по места много драматично са разрушили авторитета си и хората нямат чувството, че те са техни реални представители”.

“Местните избори са много трудни, много специфични и партии, които са печелили парламентарни избори, са се проваляли на местни”, посочи още Мира Янова и даде пример с НДСВ, която през 2001 г. е спечелила почти 2 млн. гласа, а на местните избори през 2003 г. е взела десет пъти по-малко.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?