Почина певицата Катя Филипова

Почина певицата Катя Филипова, съобщи БТА в неделя.

Известната изпълнителка е починала от белодробна емболия днес сутринта, на рождения си ден.

Поклонението ще бъде на 16 май, сряда, от 12.00 ч. в църквата "Св. Параскева" в столицата.

Катя Филипова е родена на 13 май 1949 г. във Варна всемейството на потомък на руски емигранти и дворяни. Завършваикономика, но още като студентка дебютира като певица – воркестър "Метроном" през 1972 г. с ръководител Панайот Славчев,а след това в трио "Обектив" през 1973 -1974 г. Като соловапевица е призната като един от най-големите гласове на България.

Одобрена е за солистка на биг-бенда на радио "София" с диригент Вили Казасян. С естрадните си хитове поппевицата е обиколила 40 страни. Пяла е на 10 езика, участвала е в галавечери  с Карел Гот и Вики Леандрос. През 1975 г.  има турнета в СССР, ФРГ иПолша. Тогава печели и първите си международни награди -"Златният мост" от Западен Берлин през 1975 г., "Златна лира" отКастълбар в Ирландия от 1975 г. , първа награда отмеждународния фестивала в Сопот в Полша  от 1976 г., вторанаграда в шлагер фестивала в Дрезден /от 1977 г./ , специалнанаграда за изпълнение от Рощок, Германия от 1982 г.

В България е няколкократен носител на награди от фестивала в Бургас "Песни за морето и неговите трудови хора".

През 80-те години работи с "Динамит брас бенд" в скандинавските държави.

Първият ѝ успех е песента "Отплуване" по текст на Иван Пейчев, а сред най-известните ѝ песни са "Пътища", "Птици", "Сърце", "Есен", "Добри познати", "Добър вечер" и други.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?