След дълго мълчание

"Подкрепа" поиска Велико Народно събрание и заплаши с общонационална стачка

Тренчев: "Очаквам есента нещата ясно да се влошат и ние трябва да имаме мандат за обща стачка, да ги суркаме всичките”

Димитър Манолов и Константин Тренчев, сн. БГНЕС

След продължило три седмици мълчание един от двата големи български синдиката – КС „Подкрепа” се изказа в неделя за свикване на Велико народно събрание като изход от днешната политическа криза и заплаши с общонационална стачка, в случай, че институциите не разгледат и не се съобразят с исканията му.

България е в безпрецедентна криза и трябва да се свика Велико Народно събрание, заявяват от КТ "Подкрепа" в съобщение до медиите в неделя след заседание на Конфедеративния съвет на синдиката.

Моралният дефицит на доверие и авторитет в парламентарните политически сили е непоправим в мандата на 42-то Народно събрание, посочват от КТ "Подкрепа". Синдикатът констатира, че държавата деградира, а администрацията е парализирана. Свидетели сме на яростна конфронтация, генерирана през 23-те години мъчителен преход, довел до безпрецедентно обедняване, грабеж, криминализация, безперспективност, морален и духовен упадък, прогонващ от страната най-младите и интелигентни българи, отчитат още от КТ "Подкрепа".

Според синдикалистите трябва да се подготвя бюджет, защото без такъв не е възможно да функционира държавата, а е критичен и периодът на договаряне на европейските фондове.

Според нас единственият правилен изход от създалата се ситуация е президентът да отправи искане за свикване на Велико Народно събрание, а парламентът да направи дебат и да се произнесе с гласуване, посочват от КТ "Подкрепа" и добавят, че в момента има действащ Закон за избор на Велико Народно събрание /ВНС/, според който пропорционалните и мажоритарни народни представители са 50 на 50. В същия закон е залегнало правото, че инициативен комитет от 500 души може да издигне независим депутат - също искане на протестиращите, отбелязват от синдиката. Не е проблем да се променят няколко текста, с които да се улесни изборният процес в страната и зад граница чрез машинно или електронно гласуване и това е много по-лесно и бързо, отколкото да се променя Избирателният кодекс, добавят от КТ "Подкрепа".

Смехотворни са аргументите, че едно ВНС е скъпо удоволствие, защото само чрез ВНС може да се намали броят на депутатите, да се регламентира отзоваването им, да се гарантира нормалното функциониране на съдебната система, да се децентрализира властта в регионите, да се избират областните управители, посочват от синдиката. Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа" ще подготви пакет от конкретни предложения и ще направи консултации с широк кръг граждански организации, се казва още в съобщението.

Предупреждаваме българските институции да разгледат и се съобразят с нашите искания, в противен случай КТ "Подкрепа" ще предприеме действия за организиране и провеждане на общонационална стачка, заявяват синдикалистите.

"Ние считаме, че държавата е тръгнала с левия крак още от 90-та година. И никой не може да ни отнеме това право, защото ние бяхме против тая конституция, която регламентира по един изключително неудачен начин взаимоотношенията между властите и генерира противоречия. И затова във връзка с днешната ситуация и след анализ на обстановката казваме следното. Ако ние желаем тая държава да тръгне, тя трябва да тръгне по нови правила. Трябва да пренапишем старите правила защото те само генерират противоречия”, заяви президентът на "Подкрепа” Константин Тренчев пред БНР.

Искането на Конфедеративният съвет на "Подкрепа" за свикване на Велико народно събрание той аргументира така: „Президента му цитираме точните членове в Конституцията, по които той може да провокира дебат в Народното събрание. Народните представители от всички групи щат не щат ще вземат участие в тоя дебат и трябва да му отговорят. Те не може да бавят едно такова нещо. Има закон за Велико народно събрание, не е отменен. Провокирайте този дебат и съобразно него ние наблюдаваме, като в крайна сметка ако не слушате, аз очаквам есента нещата ясно да се влошат и ние трябва да имаме мандат за обща стачка, да ги суркаме всичките”.

Споделяне

Още по темата

Още от България