"Поевтиняването" на тока се оказа поскъпване на нощната тарифа

"Поевтиняването" на тока се оказа поскъпване на нощната тарифа
Всички изчисления за промяната в цените на електроенергията от 1 юли 2009 г. се оказаха напразни, след като във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов съобщи, че предлагат само средно претеглено намаление на тарифите, а Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ ще решат как да го разпределят по дневна и нощна тарифа, за еднофазните и трифазните електромери.

Така реално битовите потребители от следващия месец ще плащат малко по-евтино за дневна енергия, но нощната им тарифа ще се повиши с повече. Според Шушулов нощната тарифа дори трябва да отпадне, тъй като я има само в няколко страни от ЕС и на България вече ѝ търсели сметка защо продължава тази практика. Освен това разходите за производството на дневна и нощна енергия вече се изравняват, допълни шефът на ДКЕВР.

 Министър Петър Димитров:

"...Правителството има социална, прочовешка ориентация. И някой да вини едно правителство с лява ориентация, че намалява тока на хората, смятам, че просто не е сериозно. Да оставим тези решения за десницата". (27 май 2009 г., пред БНР)

Той призна, че потърпевши ще са домакинствата, които през зимата разчитат на тока за отопление след 22 часа. Потърпевши ще са и онези семейства, които досега масово пускаха перални и миялни нощем, за да ползват евтиния ток и нощната им консумация надхвърляше дневната.

Точните разчети за промяна на цените тепърва ще се изготвят от електроразпределителните дружества и ще се внесат в ДКЕВР за одобрение до 9 юни, когато ще е общественото обсъждане.

Поевтиняване, ама не съвсем

Така ЧЕЗ, която снабдява Западна България, трябва да реши как да разпредели определеното ѝ от ДКЕВР средно претеглено намаление от 1.03 процента. То обхваща битовите потребители, където спадът е всъщност едва 0.78 на сто, стопанските на ниско напрежение – 0.63% и на средно – с 2.39 на сто. Преди повече от месец от чешката компания посочиха, че ще искат по-голямо поскъпване на нощния ток.

Австрийската ЕВН, работеща в Югоизточна България, ще трябва да разполага тарифите си в рамките на средно намаление за клиентите си от 0.08 на сто, като за бита спадът е 0.78 процента, за фирмите, присъединени на ниско напрежение – 0.19 на сто, докато за средно напрежение има увеличение от 3 процента.

Най-голямо – 1.19 на сто, ще планира да е средното намаление на цените на германската Е.ОН, обслужваща Североизточна България. За домакинствата трябва да се разпредели в рамките на 1.78 на сто намаление, за стопанските клиенти ниско напрежение – 2.52 процента, а за средното – поскъпването е 4.07 на сто.

Повишение на цените за малките фирми

Ще има повишаване на цените за малките фирми с до 50 души персонал и 19 млн. лв. годишен оборот спрямо сегашните тарифи, заяви Шушулов, опровергавайки съобщението на Българската стопанска камара от предишния ден, че няма да се променят тарифите за стопанските потребители ниско и средно напрежение.

“Божидар Данев не ме е разбрал“, каза шефът на ДКЕВР пред журналисти след заседанието на комисията. Той бил обяснил на председателя на БСК, че твърденията му за финансови проблеми и фалити за индустрията са безпочвени, тъй като тези потребители купуват ел.енергия от свободния пазар, където цените в момента даже са по-ниски от тези на регулирания пазар.

“Казах, че за тях промяна няма да има, което е било грешно интерпретирано“, обясни председателят на ДКЕВР.

Той аргументира поскъпването на електроенергията за малките фирми със спада на потреблението в промишлеността като цяло, както и с машинациите, които правят тези дружества, за да останат на регулирания пазар. “Те не наемат персонала си на трудови договори, крият обороти и приходи“, каза Шушулов. Освен това тези потребители били под 5 процента от всички.

Нов вид сметки

Освен с новите цени, битовите потребители ще бъдат изненадани и с нов вид сметки от 1 юли. Освен досегашните разбивки на използваните киловати според цени за снабдяване и разпределение, вече ще има два допълнителни реда – за консумацията на зелена енергия и един, който ще сумира всички видове тарифи в една обща цена, за да не се объркват клиентите.

Освен това с промяна в общите условия на електроразпределителните предприятия (ЕРП) вече ще е предвидена санкция за онези от тях, които надпишат сметка на свой абонат, съобщи Константин Шушулов. "Като сбъркат фактурата, да има обезщетение, че ми се е разтупкало напразно сърцето", каза той.

Трите ЕРП-та обаче се притеснени, защото ДКЕВР още не са им дали указания как трябва да изглеждат сметките след включването на енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) във фактурите, а реално след малко повече от месец те трябва да се съобразяват с това изискване.

Енергийният регулатор не е решил окончателно и дали за зелената енергия ще плащат само битовите потребители, както е в момента, но клиентите още не усещат тежестта на тези по-високи цени в сметките си, заради нищожния процент ток от ВЕИ. Преди около месец регулаторът и енергийните фирми постигнаха принципно съгласие, че цената на зеления ток трябва да се плаща от всички потребители и затова оскъпяването на тарифите да е при НЕК, за да обхване и индустрията от свободния пазар.

Обичайни недоволства

Намеренията на ДКЕВР предизвикаха лавина от недоволство както от ЕРП-ата, които бяха сметнали повишение на тока средно с около 10 на сто, но привидно им намалиха цените, така и от електроцентралите, и от Националната електрическа компания (НЕК) и дъщерното ѝ дружество обществен доставчик на електроенергията – Електроенергийния системен оператор (ЕСО). НЕК възропта заради това, че не бе променена цената ѝ за пренос, въпреки исканото увеличение с 19 на сто. За сметка на това обаче с 4.6 на сто ѝ се вдигна цената, на която продава енергията на ЕРП-ата.

Според Лили Иванова, финансист на НЕК, компанията губи по 2.72 лв. от всеки продаден мегават и 0.80 лв. за всеки пренесен през мрежата ѝ мегават заради определените ниски цени.

Така дружеството не можело да си покрива заемите за рехабилитация именно на преносната мрежа, които са ратифицирани от парламента. Към момента НЕК имала дълг от 140 млн. лв. към производители на електроенергия, които не е ясно с какви пари ще се покриват, съобщи Иванова.

Миналата седмица пък изпълнителният директрор на НЕК Мардик Папазян прогнозира годишна загуба от над 60 млн. лв. за дружеството от неадекватна ценова политика.

От ЕСО също изчислиха, че с определеното им повишение ще натрупат загуба от 21 млн. лв. за 2009 г. и Шушулов се съгласи да преразгледа тяхната цена нагоре.

От ЕРП-ата обаче веднага заявиха, че очакват това да се отрази навсякъде по веригата.

“Не разбираме как цената на доставчика НЕК се повишава с 4.6 на сто, а на ЕРП-ата тарифите падат“, коментира пред комисията старши вицепрезидентът на Е.ОН България Хуберт Лехнер. Според него проблемът не е толкова в цените, колкото в политиката на регулатора.

ЕРП-ата бяха нападнати от Лили Иванова за техни изчисления от предишната година, че тогавашното увеличение отишло основно в НЕК, а при тях останал само 1 процент. Това бе отречено и от Шушулов, който представи схема, според която миналата година 36 на сто от цената на тока е формирана от ЕРП-ата, 11 на сто от НЕК и ЕСО, а 53 процента – от централите. Сега на снабдителите се падат 33 на сто от тарифата, на доставчика – 12 на сто, и на електроцентралите – 55 процента.

Протести и от топлофикациите

От цените си не са доволни и топлофикационните дружества, където заради поевтиняването на природния газ се намаляват цените на парното с между 7 и 23 на сто. Според представителите на бранша, ДКЕВР е приложила по-ниска инфлация и така им намалила цените с повече от необходимото. Шушулов обаче обясни, че комисията е приложила данните за поскъпването на живота от май 2008 до май 2009 г., а не от януари до декември 2008 г.

"Ако бяхме включили и данните за юни 2009 г., поевтиняването щеше да е още по-голямо", коментира регулаторният шеф. 

Столичани ще плащат от юли 60.36 лв./МВтч без ДДС вместо сегашните 68.41 лв., което е понижение от около 12 на сто.

Спрямо определената цена за април, която обаче не се прилага от дружеството по заповед на министър Петър Димитров, понижението е 19.21 на сто. За “ЕВН Топлофикация-Пловдив“ поевтиняването е с 12.88 на сто, за дружеството на Христо Ковачки в Плевен намалението е най-голямо – 23.28 на сто, следвано от шуменската топлофикация с 21. 37 на сто спад на цените, сочат разчетите на ДКЕВР.

Във врачанската топлофикация поевтиняването се планира да е 14.51 на сто, в Бургас – с 11.55 на сто, в Русе - 11.04 процента, а в “Далкия-Врана“ - 8.37 на сто.

Възможно е обаче и при тези тарифи да настъпи изменение до края на месеца, тъй като те са изчислени при прогнозни цени на природния газ, а на “Булгаргаз“ все още не са определени тарифи за третото тримесечие на 2009 г.

Топлофикациите възразиха и срещу определеното им намаляване на цените на електроенергията, произведена по комбиниран начин, с която дежурно те компенсират задържането на тарифите на топлоенергията. Сега обаче ДКЕВР свали и тази цена, тъй като януарското ѝ повишаване доведе до загуби на НЕК и ЕРП-ата.

Това провокира отново НЕК да поиска периодите за определяне на цените за всички дружества в енергетиката да съвпадат. В момента за “Булгаргаз“ и топлофикациите това става на 3 месеца, а за НЕК, електроцентралите и ЕРП-ата – веднъж годишно – през юли.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес