Политиците ще се проверяват за необясними доходи над 5000 лв.

Политиците ще се проверяват за необясними доходи над 5000 лв.

Политиците ще проверяват при най-малко 5000 лева разминаване между техните доходи и разходи. Това предвижда законопроекъта, с който ще се създаде новото Национално бюро за противодействие на корупцията, съобщава вестник "24 часа". При разминаване над 10 000 лв. ще започва разследване.

Бюрото ще може да вика уличени политици на разпити и да иска от съда да свали банковата им тайна. Проверките ще се правят на база годишните декларации пред Сметната палата на политиците и висшите чиновници.

При потвърждаване на разминаването срещу кметове, шефове на агенции и инспекторати, депутати, министри и заместниците им, главни секретари ще бъдат подавани сигнали в комисията за конфискация на незаконно придобито имущество. Тя ще може да иска от съда частична конфискация на имуществото. При съмнения, че натрупваните средства са от престъпление, ще бъде сигнализирана и прокуратурата.

Проектът за закон предвижда антикорупционното бюро да има един ръководител, който да носи цялата отговорност. Институцията ще бъде съставена от досегашната Комисия за конфликт на интереси, отделът от Сметната палата, който обработва имуществените декларации на политиците, и БОРКОР.

Политиците и висшите чиновници ще подават годишните си декларации пред националното бюро, а не пред Сметната палата, както е сега. Те ще трябва да декларират не само собственото си имущество, но и такова, което им е дадено за ползване от приятели.

Политиците ще декларират и всички нетрудови доходи над 2000 лв., както и единични плащания над 500 лв. Освен това в декларациите за конфликт на интереси ще се включват имоти и пари не само на съпрузи, но и на хора, с които живеят заедно без брак. Ще се обявяват акции и дялове в инвестиционни фондове.

Пред депутатите Меглена Кунева съобщи, че на работа в новото бюро ще бъдат вземани само онези служители, които минат през съответната проверка за почтеност. "Искаме да запазим всички добри специалисти, които са готови почтено да си вършат работата", обясни вицепемиерът.

По темата за единоначалието в бюрото Кунева коментира: "Всеки един от тези модели – и бюрото, и комисията - имат предимства и недостатъци. За мен обаче въпросът за отговорността е ключов, а при едноличния орган отговорността е персонална".

Институцията ще отчита периодично, включително и пред Народното събрание, както ще минава през годишни независими външни одити.

Споделяне

Още от България