Полицията плаши с арест варненеца, заснел спящите полицаи

Полицията плаши с арест варненеца, заснел спящите полицаи

Полицията във Варна продължава тормоза над Боян Максимов, който засне патрулката със спящи полицаи, превърнала се в национален проблем в последните дни.

В 21 часа в петък полицай е отишъл в дома на Максимов и му е връчил покана от началника на Второ РПУ в града да се яви в 9 часа сутринта в събота в местната Областна дирекция на полицията за среща с хора, идващи от "министерството в София", съобщи той пред Mediapool.

Полицаят му обяснил, че срещата е във връзка с казуса с говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева.

„Казах им директно, че няма да присъствам и че съм в командировка, която не може да бъде отменена, и отказах поканата”, разказа Максимов.

По думите му след 20 минути дошъл същият патрул и му връчил същата покана, а полицаят му казал тихо на стълбите пред входната врата: „Ако не дойдеш, може да те задържат”.

В случая става дума за доброволна покана, а не за призовка и полицията няма право на никакви насилствени действия. Още повече, че Максимов не е подавал жалба по повод казаното по негов адрес от Калинка Пенчева пред бТВ.

Полицейският патрул си тръгнал от дома му, едва след като Максимов се обадил на адвоката си и той обяснил правата на клиента си по телефона.

След разговора си с Mediapool Максимов публикува информация в профила си във Фейсбук.

Тормозът на полицията срещу него започна след като през юли тази година засне спящи полицаи в патрулка по време на дежурство. По-късно той бе привикан да дава обяснения в местното Второ РПУ и бе наречен "селски глупак" и "самотен хулиган" от говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева.

Два дни по-късно премиерът Бойко Борисов нареди Пенчева да бъде уволнена затова че си е позволила "недопустими квалификации като служител на МВР към български гражданин и заради уронване престижа на ведомството".

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обаче заяви в петък, че ще прецени какво наказание да наложи на говорителя на ОДМВР-Варна Калинка Пенчева след като дисциплинарното производство срещу нея приключи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?