Цветанов все пак уволни говорителката на МВР- Варна за репликата "селски глупак"

От прокуратурата обясниха какви криминални появи има мъжът, съобщил за спящите полицаи

Бойко Борисов кръщава сина на Пенчева. Снимка: dariknews.bg

Вътрешният министър Цветан Цветанов подписа в понеделник заповед за уволнението на прочулата се с репликата "селски глупак" говорителка на областната дирекция на МВР - Варна Калинка Пенчева.

Преди ден вътрешното ведомство прехвърли казуса с разпореденото лично от премиера уволнение към социалното министерство, тъй като Пенчева се ползвала с т. нар. специална закрила по Кодекса на труда (КТ), тъй като е майка на дете до 6-годишна възраст.

Кръстник на едно от децата ѝ е именно премиерът Бойко Борисов.

От социалното министерство обаче явно са съобщили, че няма проблем, тъй като Цветанов ѝ налага най-тежкото дисциплинарно наказание за това, че е нарушила Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР.

Причина за неволите на Пенчева стана отношението ѝ към Боян Максимов, заснел трима спящи по време на дежурство полицаи. Пред телевизионна камера тя го нарече "селски глупак" и "самотен хулиган".

Премиерът Бойко Борисов разпореди уволнението, тъй като Пенчева си е позволила "недопустими квалификации като служител на МВР към български гражданин и заради уронване престижа на ведомството".

В понеделник след вестта за уволнението на Пенчева от Районната прокуратура във Варна обясниха какви криминални прояви има човекът, заснел и пуснал в мрежата снимки на спящите полицаи, като не уточниха каква е връзката между криминалното досие на Боян Максимов и спането на полицаи по време на дежурството им.

Говорителят на прокуратурата Десислава Йотова разясни, че към момента срещу Боян Максимов Боозов няма неприключили досъдебни производства. Но пък срещу него се водело дело за нанасяне на средна телесна повреда на варненец. Повредата бе посочена пунктуално от говорителката, цитирана от радио "Фокус": "изразяваща се в избиване на първи горен ляв и първи горен десен зъби, което е обусловило трайно затруднение във функцията на говора и дъвченето във фазата на захапването". Побоят е станал в края на юни, малко преди снимките на полицаите, полегнали в патрулната кола, да се появят в мрежата.

Делото е насрочено за 29 ноември тази година и по него заснелият полицаите може да получи затвор до 6 години.

Говорителката каза още, че в прокуратурата се водело още едно дело. В него пострадалият е Боян Боозов и ставало въпрос за "причинена на него телесна повреда, изразяваща се в счупване на носа". Тя не даде повече подробности по подобие на подробностите по делото срещу Боозов. По това дело нямало привлечено обвиняемо лице и се водело срещу неизвестен извършител.

В Стара Загора, където се проведе национална среща на ръководството на МВР с шефовете на областните дирекции, вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че Боян Максимов има криминално минало, но към него няма да бъде проявяван тенденциозен подход от полицията. Той заяви още, че униформените, запечатани спящи на снимката, няма да бъдат наказани.

Споделяне

Още по темата

Още от България