Препятствие пред волята на премиера

МВР препрати казуса с Калинка Пенчева към социалното министерство

Говорителката на ОДП-Варна била за уволнение, но се ползвала от специална защита като майка

Калинка Пенчева.

Три дни, след като премиерът Бойко Борисов лично се ангажира с уволнението на говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева, нарекла пред бТВ своя съгражданин Боян Максимов "селски глупак", от МВР препратиха случая към социалното министерство.

Причината е, че според членовете на дисциплинарната комисия, която със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов провери поведението на Пенчева, тя се ползвала с т. нар. специална закрила по Кодекса на труда (КТ), тъй като е майка на дете до 6-годишна възраст. Кръстник на едно от децата ѝ е именно премиерът Борисов.

Така, на практика ръководството на МВР намери начин да избяга от отговорността да вземе крайното решение за съдбата на Пенчева, която в последните дни скандализира хиляди потребители на социалните мрежи в интернет, обиждайки Максимов – автор на популярната снимка с трима спящи униформени.

"Съгласно чл. 213, ал. 2 от Закона за МВР Пенчева се ползва от специалната закрила по Кодекса на труда, тъй като е майка на дете до 6-годишна възраст. В тази връзка до Дирекция "Инспекция по труда" към Министерството на труда и социалната политика са изпратени заверени копия от материалите, събрани от проведеното дисциплинарното производство. След като вземе предвид становището на инспекцията, министърът ще се произнесе окончателно", се казва в съобщение на ведомствения пресцентър, огласено в неделя вечерта.

Тълкуване на закона

Очакваше се Цветанов да обяви дали ще изпълни волята на премиера Борисов в понеделник, но при това развитие на случая, очевидно развръзката се отлага с неопределено време. Иначе самата дисциплинарна комисия предлага на МВР шефа да уволни Пенчева, тъй като смята, че тя е нарушила няколко свои задължения от Етичния кодекс за поведение на държавните служители на министерството, с което е уронила престижа на институцията.

Кодексът на труда действително урежда някои приоритетни права на майките на до 6-годишни деца, сред които са забраната да работят извънредно и през нощта, както и възможността да се трудят от дома си.

"Когато работничката или служителката по предходната алинея премине на надомна работа при същия работодател, той е длъжен след като престане да работи надомно, но не по-късно от навършване на 6-годишна възраст на детето, да ѝ осигури работата, която е изпълнявала преди това, а ако длъжността е съкратена - с нейно съгласие друга подходяща работа", се казва още в КТ.

В текстове, регламентиращи дисциплинарната отговорност и конкретно уволнението, обаче не фигурира изрична забрана при наличие на изискваните нарушения майка на дете в до 6-годишна възраст да бъде освобождавана.

Протест в София срещу натиска над Максимов

Междувременно трийсетина души се събраха в неделя край езерото Ариана в София в подкрепа на Боян Максимов, който след добилата сериозна известност снимка на спящите полицаи стана обект на особен интерес от варненското Второ РПУ.

Митингът беше организиран във "Фейсбук" в знак на протест срещу отношението на полицията към Максимов, който беше привикан да дава обяснения за направените снимки и бе наречен "селски глупак" от говорителката на местната полиция Калинка Пенчева.

Сред подкрепящите Максимов демонстранти, събрали се край Ариана, бе и политологът Евгени Дайнов. "Искам да има институции и върховенство на закона, така че когато снимам нещо, което със закон не ми е забранено да снимам, да не ме тормозят. Искам и да не привикват нито мен, нито мои приятели да пишем показания в полицията", каза Дайнов, цитиран от Дарик радио.

Друг от протестиращите - Пламен Николов, разказа как на варненаца са му били съставяни актове три или четири пъти по измислени поводи в района на жилището му. "Единия път бил без документ за самоличност, а друг - за това, че разхожда кучето си без каишка", каза Николов.

Протестиращи коментираха и, че е крайно време някой от висшето ръководство на МВР адекватно да поеме отговорност за изцепките на служителите си, тъй като през последните години се наблюдава притеснителната тенденция, че в подобни случаи се налагат някакви наказания, но само когато около казуса се "разсшуми".

Самият Максимов заяви в събота в интервю за "Гневни млади хора", че е обиден от думите на Пенчева и, че възнамерява да потърси в бъдеще правата си заради тенденциозните действия на полицията срещу него през последните месеци.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?