Полковник от ВМА е избраник на управляващите за шеф на здравната каса

Специалистът по инфекциозни болести Камен Плочев е предложен от здравния министър, за да “въвежда в ред“ в институцията

Полк. Камен Плочев

Специалистът по инфекциозни болести полк. Камен Плочев е кандидатурата на управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" (ОП) за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на мястото на подалия оставка преди две седмици Глинка Комитов. Кандидатурата му е била внесена в деловодството на парламента във вторник, малко преди 18 часа, когато изтече крайният срок и не е известно някоя от другите политически сили да е предложила свой кандидат, което го прави единствен претендент за поста.

Той е бил лансиран от здравния министър Николай Петров, който е бивш началник на ВМА и дългогодишен колега на Плочев. Кандидатурата е била представена и одобрена на заседание на парламентарната група на ГЕРБ във вторник следобед. Предстои Плочев да се срещне и с депутатите от ОП, които вече са дали принципна подкрепа и техни представители също са подписали кандидатурата, съобщи за Mediapool председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Плочев е дългогодишен началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА и цялата му кариера е свързана с преподаването, изследването и практиката в областта на инфекциозните болести – област, която е доста далеч от мениджмънта и проблемите на здравното осигуряване.

"Мотивите на министър Петров да предложи Камен Плочев са, че той е човек с доказан професионален опит, с научна кариера със значимо въздействие в сферите, в които е работил и смята, че ще бъде полезен, защото е човек който умее да управлява и въвежда ред в структурите, в които досега е имал възможност да работи", заяви Дариткова.

Тя посочи, че изслушването на Плочев е било "най-общо", без да представя конкретна концепция. Официалното изслушване по процедура ще бъде на 26 юли в парламентарната здравна комисия. Освен депутатите, въпроси към Плочев могат да задават съсловни и други организации чрез интернет страницата на комисията. От сега тече 14-дневен срок за проверка на съответствие на документите, които е представил кандидатът.

Плочев е роден на 23 октомври 1951 година в София. Завършва медицина в Медицинска академия в София през 1975 година.

Специализирал е в Германия, Белгия, Холандия и други държави. Има научни публикации и монографии по проблемите на инфекциозните болести, СПИН и имунитета, като изследователските му интереси са най-вече в областта на биологично оръжие, ХИВ и СПИН, грип и хепатит.

Оглавявал е Националната антидопинг комисия от 2003 до 2009 година.

Здравната каса остана без управител на 30 юни, когато доскорошния ѝ ръководител Глинка Комитов, излъчен през 2015 година от ГЕРБ, подаде оставка по неназовани и до днес причини. Това се случи на фона на няколкомесечно напрежение между касата и болниците заради орязаните им финансови лимити и обтегнати отношения между Комитов и управляващите от ГЕРБ.

Миналата седмица депутатите освободиха Комитов от поста, като той не се яви в пленарната зала, за да представи пред тях мотивите за оттеглянето си.

Споделяне

Още по темата

Още от България