Половината българи пазаруват дрехи втора ръка

Хем цената е по-ниска, хем качеството – по-високо, твърдят клиентите и масово одобряват рециклирането на текстила

Половината българи пазаруват дрехи втора ръка

През последната една година половината българи са пазарували други втора употреба както от физически магазини, така и онлайн, като причината за това са не само по-ниските им цени, но една трета от хората посочват и по-високото качество спрямо новите текстилни изделия. Данните от първото по рода си социологическо проучване за пазара на дрехи втора употреба и нагласите към рециклирането на ненужни дрехи бяха оповестени от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба в сряда.

Според представените данни делът на пазаруващите поне понякога дрехи втора ръка е сходен в цялата страна,. Изключение прави единствено град София, където потреблението е с около 8% по-ниско.

Като основен аргумент за покупка на дрехи втора употреба, анкетираните посочват значително по-ниските цени, в сравнение с тези на новите дрехи. Въпреки това, за над 30% от купуващите, причината се крие в качествените, разнообразни и маркови стоки, които се предлагат.

Според проучването 9 от 10 българи одобряват идеята непотребните дрехи да се предават в контейнери и така да намират своето ново приложение. 67% от българите заявяват, че биха изхвърляли ненужните си дрехи в контейнер за текстил, ако има такива. Още 25% са по-скоро склонни да направят същото.

Пазаруващите редовно дрехи от магазини, базари и онлайн магазини за дрехи втора ръка декларират дори по-често своето одобрение към инициативите по многократно използване на текстил. Най-уверени в полезността на рециклирането са по-младите, на възраст между 18 и 29 години. Тяхната липса на привързаност към непотребните дрехи и честата смяна на гардероба ги превръщат в една от целевите групи с най-голям потенциал за успешно привличане към идеята за кръгова икономика, смята организацията.
 
Според председателя ѝ Севдалин Спасов е време обществеността да бъде запозната с ползите от преработването на старите дрехи, екологичния и социален ефект от рециклирането на текстила и факта, че в бранша има много организации и хора с професионално и отговорно отношение към природата и обществото

За изминалата година оборотът на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба е 114 млн. лв., като сумата включва и изнесени стоки за 48 млн. лв. Постъпленията в държавния бюджет от дейността на нейните членове са 14.5 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес