Половината джипита още нямат специалност, от юни остават без право на практика

Повече от половината лични лекари в България ще загубят правото да практикуват професията си от юни тази година, ако дотогава не вземат специалност, предупредиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Тогава изтича срокът, заложен от приети през 2009 г. промени в Закона за здравето, според които, за да имат право да обслужват пациенти, личните лекари задължително трябва да са специализирали по обща медицина, вътрешни болести, педиатрия и/или спешна медицина.

Към момента обаче, 18 процента от джипитата у нас (830 души) продължават да работят, без дори да са записали специалност, а други 41 на сто все още специализират и няма да са получили диплома до изтичането на крайния срок за това.

Личните лекари у нас са малко над 4600.

От сдружението на личните лекари настояват за удължаване на законовия срок за придобиване на специалност. Председателят на организацията Любомир Киров призова и джипитата, които работят без специалност, да завършат по най-бързия начин.

Не можеш да управляваш автомобил, без да си минал курсовете и да имаш съответния документ, че си правоспособен водач, обясни той.

Споделяне

Още от България