Полша и Унгария очакват нови предложения за европейския бюджет

ЕК настоява Полша и Унгария да се обърнат към Европейския съд

Премиерите на Унгария и Полша Виктор Орбан и Матеуш Моравецки

Полша и Унгария са отворени за нови предложения от ЕС с цел разрешаване на спора заради обвързването на следващия европейски бюджет и средствата за възстановяване от пандемията с върховенството на закона, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на полското правителство.

Полша и Унгария блокират около 1,8 трилиона евро европейски фондове, включително стотици милиарди евро, които трябва да бъдат отпуснати скоро, за да помогнат на 27-членния блок да излезе от рецесията, причинена от втората вълна на Covid-19.

Министър-председателите на Полша и Унгария се срещнаха в понеделник във Варшава след подобна среща миналата седмица в Будапеща, отбелязва Ройтерс.

Европейският съюз разследва и двете националистически правителства за подкопаване на независимостта на съдебните им системи и медии.

"Ние сме отворени за нови предложения и сме уверени, че споразумение може да бъде постигнато, но ние подчертаваме, че то трябва да съответства на европейските договори и на заключенията от Европейския съвет през юли", заяви говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер.

Той посочи, че и двете правителства се опитват да убедят партньорите си в ЕС, че "подобни своеволни критерии за оценяване на върховенството на закона в други държави ще бъдат опасни" за бъдещето на европейската интеграция. "И те (тези критерии) могат де факто да доведат до бъдеща дезинтеграция на ЕС, което никой не иска", допълни Мюлер.

Според Полша и Унгария поставянето на условия за отпускането на европейски фондове противоречи на европейските договори. Германският канцлер Ангела Меркел, чиято държава председателства ЕС в момента, заяви вчера, че според нея върховенството на закона е "основата на европейския проект". Меркел каза, че постигането на консенсус на срещата на високо равнище на ЕС на 10-11 декември няма да бъде лесно, съобщава АП.

ЕК настоява Полша и Унгария да се обърнат към Европейския съд

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настоя днес Полша и Унгария да не налагат вето на бюджета на ЕС до 2027 г., а да се обърнат към Европейския съд, ако имат забележки.

Приемането на бюджета е блокирано от двете държави, председателството на Съвета на ЕС търси изход, заяви тя във видеоконференция с комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите от Общността. За нас обвързването на бюджетните разходи със състоянието на законността (срещу което възразяват Варшава и Будапеща) е необходимо и е трудно да си представим някой да е против, добави Фон дер Лайен.

Тя призова правните спорове да се решават от Съда на ЕС и да не водят до спиране на изплащането на бюджетни средства за пострадалите от икономическото въздействие на пандемията.

Европа е тежко ударена от втората епидемична вълна, наложени бяха ограничения, за да се спаси живот и въпреки щетите за дружествата. Несигурността остава, но днес знаем, че изход има и разполагаме със средства за борба с кризата, добави председателят на ЕК.

ЕК остава готова да търси решение

Европейската комисия остава готова да търси решения с правителствата в Полша и Унгария по откритите въпроси в областта на върховенството на закона. Това заяви в понеделник еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той изрази надежда правителствата във Варшава и Будапеща да се постараят да успокоят тревогите на комисията, свързани със заплахите за законността. ЕК използва всички възможности, с които разполага, за да въздейства, добави Рейндерс.

Еврокомисарят призова Съветът на ЕС, който взима решенията по задействаните срещу двете държави процедури по чл.7, да продължи да следи събитията.

Председателят на парламентарната комисия Хуан Агилар порица германското председателство на Съвета, че за пореден път изцяло отсъства от дебата и не е изпратило свой представител за участие в заседанието. Рейндерс изрази очакване да бъде поставена връзка между състоянието на законността в европейските страни и отпускането на средства от общия бюджет - мярка, оспорвана от Унгария и Полша, за която се изисква единодушие в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?