Полша иска от ЕС компенсация 500 млн. евро заради руска забрана

Полша иска от ЕС компенсация 500 млн. евро заради руска забрана

Полша настоява да бъде компенсирана с 500 млн. евро от Европейската комисия заради забраната за внос на плодове и зеленчуци в Русия от 1 август, съобщиха агенциите.

Полският министър на земеделието Марек Савицки е изпратил официално писмо до еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош с молба страната му да бъде компенсирана.

"Не може полските селски стопани да бъдат главните потърпевши от санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия", се казва в позиция на полското земеделско министерство.

Забраната за внос на полски плодове и зеленчуци в Москва влезе в сила на 1 август и съвпадна с новите санкции на ЕС и САЩ срещу Русия.

Най-засегнати са производителите на ябълки, които изнасят половината от продукцията си за Русия. Миналата година Полша е продала на Москва плодове и зеленчуци за 336 млн. евро. За тази година прогнозата е била да има ръст, който очевидно няма да се случи.

Кампания в Туитър

Междувременно в социалната мрежа Туитър започна кампания под наслов: "Яж ябълки срещу Путин!", която приканва поляците да посрещнат с чувство за хумор ембаргото, което наложи Русия на вноса на полски плодове и зеленчуци, съобщи Франс прес.

Кампанията, подкрепяна от много журналисти, политици и знаменитости, е насочена основно към подпомагането на полските земеделци, които са жертва на руското ембарго.

В акаунта на кампанията в Туитър #jedjablka десетки поляци публикуват снимките си, на които се вижда как ядат ябълка или пият ябълков сайдер. На други снимки поляци представят ястия с плода.

Полша е най-големият износител на ябълки в света и основен доставчик за руския пазар. Забраната може да доведе до поскъпване на ябълките от ниския ценови клас в руската търговска мрежа, тъй като 50% от тях идват от Полша, посочи говорителка на търговска верига.

Полските плодове и зеленчуци в руските магазини са между 3 и 15% от предлаганите според годишното време и реколтата. Планира се те да бъдат заменени с увеличаване на дела на руската продукция, както и на вноса от Азербайджан, Беларус, Сърбия, Израел, Турция, Аржентина, Бразилия, Иран, Китай и Таджикистан.

Споделяне

Още от Европа