Полската компания "Силезия" вероятно ще поеме мениджмънта на "ОЦК Кърджали"

"ОЦК Кърджали" ще подпише тригодишен договор за мениджмънт с полската компания "Силезия". Това съобщава ръководството на кърджалийското предприятие чрез БФБ - София, в четвъртък, пише "Дневник".

Решението е взето на извънредно съвместно заседание на надзорния и управителния съвет на ОЦК АД и съвета на директорите на "Интертръст холдинг" АД, мажоритарен акционер на ОЦК АД. Холдингът е собственост на бизнесмена Валентин Захариев.

В мотивите за избора се посочва, че е взето предвид, че банките кредитори имат "различни позиции", липсва реален инвеститорски интерес към момента и критичната ситуация, свързана с голямо социално и обществено напрежение.

Договорът за мениджмънт задължително ще съдържа клаузи, които гарантират интересите на работниците, служителите и кредиторите на дружеството, както и опция за изкупуване на акциите, притежавани от "Интертръст холдинг" АД в капитала на ОЦК АД, се казва още в съобщението.

Членовете на надзорния и управителния съвет били категорични, че откриването на процедура по несъстоятелност е най-крайната мярка заради неблагоприятните последици за работници, служители, кредитори и за мажоритарния собственик на ОЦК АД. "От хуманни и социални подбуди това действие следва да бъде предприето само в случай на провал на преговорите", се казва още в съобщението.

При условие че договорът бъде подписан, предварителните разчети са ремонтните и подготвителните дейности по възстановяване на производството да започнат в средата на юни тази година.

При посещението си днес в Мадан премиерът Бойко Борисов съобщи, че се водят интензивни разговори и към 20 юни се надява ОЦК в Кърджали да заработи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес