Полската опозиция спечели местните избори във Варшава и други големи градове

"Право и справедливост" обаче има най-много гласове

Кадър от протестите във Варшава срещу спорните промени, сн. архив

Полската управляваща партия "Право и справедливост" печели най-много гласове на състоялите се вчера местни избори, но опозицията печели в столицата Варшава и други големи градове, показват данни от екзит пол, цитирани от световните агенции.

Изборите, състояли се на фона на остро напрежение с Европейската комисия за водените от Варшава съдебни реформи, са смятани за тест преди изборите за Европарламент през май и парламентарните избори след една година, отбелязва Франс прес.

Според данните на социологическата агенция "Ипсос" управляващата партия печели 32.3 процента от гласовете, а опозиционната "Гражданска коалиция", съставена от центристката партия "Гражданска платформа" и либералната формация "Новочесна" /Модерна/ - 24.7 процента. Полската селска партия се нарежда на трето място, с 16.6 процента от гласовете.

Кандидатът на "Гражданска коалиция" Рафал Тшасковски печели изборите за кмет на Варшава още на първия тур, според екзит пол.

Тшасковски, 46-годишен бивш евродепутат и бивш министър, получава 54,1 процента от гласовете, а съперникът му от "Право и справедливост" Патрик Яки – 30.9 процента.

Опозицията печели също кметствата в няколко други големи градове като Лодз, Познан, Люблин и вероятно Вроцлав. В Гданск и Краков кметът ще бъде избран на втория тур на 4 ноември.

Избирателната активност на вчерашния първи тур се оказа по-висока от обичайното. По предварителни данни са гласували над 50 процента от избирателите. Две минути преди приключването на гласуването Държавната избирателна комисия реши да го удължи, защото на някои избирателни участъци в 21.00 часа местно време още имаше опашки.

Официалните резултати ще станат известни най-рано утре сутринта.

Резултатът от местните избори поставя под въпрос възможностите на "Право и справедливост" за победа срещу опозицията въпреки отпуснатите от управляващата партия средства в социалната сфера, рекордно ниската безработица, икономическия растеж и кампанията в нейна подкрепа по държавните медии.

"Това не е победа, на която "Право и справедливост" може да се радва, а Пирова победа", заяви пред полска телевизия политическият анализатор и бивш евродепутат от "Право и справедливост" Марек Мигалски.

"Винаги сме имали по-лоши резултати на местни избори от тези на парламентарни. Времето за преоценка ще бъде след втория тур на изборите", посочи председателят на горната камара на Сейма и депутат от "Право и справедливост" Адам Белан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?