Поне година забавяне за "Турски поток" до Европа

Поне година забавяне за "Турски поток" до Европа

Продължението на газопровода "Турски поток" в Европа ще бъде готово с минимум една година забавяне, съобщи руската агенция Интерфакс.

Източници свързват това със забавянето на изграждането на съответната газотранспортна инфраструктура в Централна и Източна Европа.

В резултат руският държавен газов гигант Газпром ще бъде принуден да чака не по-малко от една година след завършването на строителството на "Турски поток", за да може да реализира втория етап от проекта за доставка на газ в Европа.

Газопроводите, свързващи "Турски поток" с Югоизточна Европа, ще бъдат готови не по-рано от януари 2021 г., съобщили пред Interfax Natural Gas Daily източници, близки до проектите. В същото време и двете линии на морския газопровод "Турски поток" трябва да заработят в края на 2019 г.

Според източник, близък до дъщерната компания на Газпром Gastrans, и сръбският, и българският участък от продължението на "Турски поток" ще бъдат готови не по-рано от края на 2020 г. и съответно ще могат да заработят през януари 2021 г.

През март тази година Gastrans съобщи, че планира да пусне в експлоатация продължението на "Турски поток" през Сърбия до Унгария през октомври 2019 г., припомня Интерфакс, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа