Поне година забавяне за "Турски поток" до Европа

Поне година забавяне за "Турски поток" до Европа

Продължението на газопровода "Турски поток" в Европа ще бъде готово с минимум една година забавяне, съобщи руската агенция Интерфакс.

Източници свързват това със забавянето на изграждането на съответната газотранспортна инфраструктура в Централна и Източна Европа.

В резултат руският държавен газов гигант Газпром ще бъде принуден да чака не по-малко от една година след завършването на строителството на "Турски поток", за да може да реализира втория етап от проекта за доставка на газ в Европа.

Газопроводите, свързващи "Турски поток" с Югоизточна Европа, ще бъдат готови не по-рано от януари 2021 г., съобщили пред Interfax Natural Gas Daily източници, близки до проектите. В същото време и двете линии на морския газопровод "Турски поток" трябва да заработят в края на 2019 г.

Според източник, близък до дъщерната компания на Газпром Gastrans, и сръбският, и българският участък от продължението на "Турски поток" ще бъдат готови не по-рано от края на 2020 г. и съответно ще могат да заработят през януари 2021 г.

През март тази година Gastrans съобщи, че планира да пусне в експлоатация продължението на "Турски поток" през Сърбия до Унгария през октомври 2019 г., припомня Интерфакс, цитирана от БТА.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?