Поредна мистификация около разследването за смъртта на Белнейски

Поредна мистификация около разследването за смъртта на Белнейски

Поредна мистификация се разви в понеделник около разследването за смъртта на сестрите Белнейски. Като главно действащо лице в нея се изяви зам.-кметът на Пещера от квотата на "Атака" Атанас Стоилов, който обяви, че е предал на полицията любителски запис на две момичета, приличащи на сестрите, направен два дни преди убийството им. Те са заснети в курорта "Св. Константин" край Пещера в ски екипи.

След медийните изяви, той веднага бе привикан на разпит в Националната следствена служба. Малко по-късно следователят по делото Веселин Мартински каза, че Стоилов е обяснил как такъв запис нямало, а думите му били цитирани неправилно.

Преди това обаче зам.-кметът направи своето изявление за съществуването на видеоматериала пред БНР, а интервюто му бе излъчено дословно.

В него Стоилов твърди, че преди три години е предал в полицията любителски клип, на който се виждат две момичета, които приличат на сестрите, заснети в курорта "Свети Константин" край Пещера. Според зам.-кмета двете момичета са заснети в близост до хотел на бившия зам.-министър по транспорта и настоящ областен управител на Пазарджик Георги Петърнейчев.

Интересът към тази информация бе предизвикан от версиите, лансирани още в началото на разследването, че е възможно син на "високопоставен политик" да има някаква връзка със смъртта на Белнейски. Намеците бяха за сина на Георги Петърнейчев. Тогавашният зам.-министър публично отрече подобна възможност и с това коментарите по темата спряха. Преди месец следствената служба официално повдигна обвинение за предумишлено убийство на сестрите срещу 29-годишния Лазар Колев.

"Това е един кадър, който попада в камерата – две момичета, които са точно на "Св. Константин" и доста приличат на сестрите Белнейски. Кадърът е много кратък. Учудвам се как досега никой не ме е викал на разпит за този запис", заяви в понеделник зам.-кметът пред БНР, ччасове преди да се отрече от думите си след посещение в следствената служба.

Стоилов не коментира как се е сдобил с видеоматериала, който, според него, можел и да се окаже без стойност за разследването.

Майката на двете момичета Фани Белнейска също заяви пред БНР, че до този момент не е разпитвана за този видеозапис. В отговор на въпрос дали може да разпознае децата, тя каза, че "има някаква прилика, но не е 100 % е сигурна".

Двете момичета от записа, които приличат на Белнейски, са облечени в сини ски-облекла. Майката заяви, че децата ѝ не са имали дрехи за ски и тя не знае да са посещавали този курорт.

Полицията в Пазарджик отказа коментар за видеоматериала. Според окръжния прокурор на Пазарджик Иван Даскалов момичетата от любителския ведоклип не са убитите по-късно сестри. Той уточни, че заснетите на кадъра момичета са били разпитани още в началото на разследването заедно с покойния вече ски инструктор Димитър Юруков.

Иван Даскалов каза още, че всеки факт от този любителски виедоклип е бил подробно проверен и определи като абсолютно несериозни твърденията на Атанас Стоилов, че Росица и Христина са заснети в курорта "Све. Константин" два дни преди убийството им.

Така в понеделник стана ясно, че хем има запис, хем няма, че на него са хем двете убити момичета, хем не са.

А че има някакви любителски кадри с лошо качество, на които се виждат две фигури на момичета в снежно време, е факт. Поне такъв кадър бе публикуван в края на миналата седмица от столичния седмичник "Уикенд".

Споделяне

Още по темата

Още от България