Пловдивският апелативен съд потвърди:

Доживотен затвор за Лазар Колев за убийствата на сестрите Белнейски

Според магистратите вината му е доказана безспорно и правото на защита не е нарушено

Снимка: БГНЕС

Потвърдена е доживотната присъда без право на замяна, наложена през юни от Пазарджишкия окръжен съд на подсъдимия за убийствата на сестрите Росица и Христина Белнейски – Лазар Колев.

Това е решението на Пловдивския апелативен съд (ПАС), според което вината на Колев е безспорно доказана и по време на делото не е било нарушено правото му на защита, каквато бе тезата на адвоката му Марин Марковски.

Мотивите на апелативните съдии са изложени в 120 страници, в които се сочи, че изготвените 40 експертизи по казуса, както и показанията на над 50-имата свидетели не са противоречиви и взаимно се допълват. Решението на ПАС все пак не е окончателно и може да се обжалва в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Очаквано срещу Колев са натежали най-вече заключенията от ДНК изследването, което посочи, че под ноктите на Росица и по тялото на сестра ѝ Христина са открити биологични следи, идентични с ДНК профила на подсъдимия.

От огромна полза за обвинението се оказаха и показанията на ключовия свидетел и бивш съкилийник на Колев – Владимир Славов-Иширковеца. Той разказа в съдебната зала, че докато са били в следствения арест, Колев му признал вината си и подробно разказал за двете убийства.

При произнасянето на присъдата му на първа инстанция Окръжният съд в Пазарджик също се позова основно на експертизите и показанията на Иширковеца, като отбеляза, че вината се доказвала и от поведението на самия Колев пред магистратите и разследващите.

Съдът отхвърля като недоказани всички възражения на защитата

От мотивите на ПАС става ясно, че всички възражения на защитата, направени по време на делото не са взети предвид. Според съда безспорно е установено, "че приложените по делото като веществени доказателства нокътни изрезки са на двете момичета и са точно тези, които са иззети преди извършване на аутопсията на телата им".

Цитирани са и две съдебномедицински експертизи, изготвени в България, чиито резултати са били проверени чрез назначено в австрийска лаборатория изследване. ПАС се позовава и на разпита на един от най-добрите ДНК специалисти във въпросната лаборатория, който "изцяло е потвърдил изводите, направени от българските експерти".

По време на делото адвокат Марковски изрично настояваше за назначаването на нов анализ на изрезките, тъй като твърдеше, че има съмнения, че те са били подменени. Според адвоката от изземването им е минало твърде много време и не е ясно кой е имал достъп до тях. Съдът обаче отхвърли на няколко пъти искането му.

ПАС приема, че наложеното наказание е справедливо, тъй като извършеното е изключително тежко и деянията са с висока степен на обществена опасност. Посочва се още, че по време на разглеждането на делото пред Окръжния съд не са допуснати никакви процесуални нарушения и правото на защита на подсъдимия е реализирано в пълен обем.

Експертизата, според която сестрите са били прегазени, не е взета предвид

ПАС не е взел предвид петорната експертиза по делото, според която двете сестри са починали при катастрофа, а последвалото изнасилване е било инсценирано. Ръководител на екипа от експерти в това изследване бе починалият при мистериозни обстоятелства проф. Стойчо Раданов.

Според магистратите тези твърдения се опровергават от седморната експертиза, в която вещите лица са категорични, че нараняванията на момичетата са получени от удари с юмруци, ритници и твърди предмети, включително и притискане към земята.

За неоснователни са приети и заключенията на доц. Мария Грозева, ръководител на първата съдебно-медицинска експертиза, правена по случая. Още в началото на делото на първа инстанция тя свидетелства, че смъртта на сестрите Белнейски е настъпила на 31 януари 2006 г., а не както се твърдеше досега, три дни по-рано - на 28-и януари.

По думите ѝ аутопсията на Белнейски е била направена на 1 февруари 2006 г. сутринта и е установено, че смъртта на момичетата е настъпила между 14 и 20 часа по-рано. Тя заяви още, че не е бил намерен биологичен материал в телата на сестрите, както и че екипът ѝ не е бил допуснат за оглед на мястото в местността "Грамадите", където бяха открити труповете на Белнейски.

Разследването на бруталното двойно убийство бе изпълнено от противоречия и неясноти от самото му начало, когато стана ясно, че местните полицаи са изпотъпкали местопрестъплението още в първите часове след намирането на труповете.

Непрофесионалното поведение на родните разследващи продължи да се проявява и след това с решението да бъде взет биологичен материал от телата на момичетата, чак след като са измити. Това естествено предопредели и обезкуражаващите отговори от лабораториите в Англия и САЩ, които не успяха да изградят пълен ДНК профил на убиеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?