Започна възобновеното дело за убийството на двете момичета

Скандал по делото “Белнейски”, съдът изгони майката на Лазар Колев

Лазар Колев, сн. БГНЕС

Скандал избухна по време на делото за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски в Пловдивския апелативен съд във вторник. Съдебният процес започна отново на втора инстанция, след като Върховният касационен съд отмени доживотната присъда на подсъдимия Лазар Колев. Това става седем години след убийството на двете момичета.

 

По време на заседанието нервите на майката на обвинения за смъртта на момичетата Лазар Колев не издържаха. Това се случи при разпита на следователя Красимир Николов.

Свидетелят Владимир Славов-Иширковеца е бил в една килия с Лазар Колев, който му е признал за убийството на сестрите Белнейски, каза Николов. Той уточни, че в килията е имало подслушвателно устройство, но записът не е станал.

След тези негови думи Лазар Колев избухна, скочи от мястото си, обвини го в лъжа и се разплака. “Боклуци с боклуци, толкова години го разтакавате", развика се в залата и майката на Лазар Мариана Колева.

Председателят на съдебния състав Евдокия Кемалова я предупреди, че ще нареди да я арестуват за хулиганство и я отстрани от залата. “Не ме интересува", отговори ѝ Мариана Колева, преди да напусне залата. След това следователят Николов поиска да бъде разпитан при закрити врати и съдът уважи желанието му.

Пловдивският апелативен съд гледа за втори път делото “Белнейски". То му беше върнато от Върховния касационен съд. Преди това Окръжният съд в Пазарджик, а след това и Апелативният в Пловдив осъдиха Лазар Колев на “доживотен затвор без право на замяна".

Пред съдебната зала ключовият свидетел Владимир Славов-Иширковица каза, че не се притеснява от показанията на новите свидетели, извикани по искане на защитата на Лазар Колев. Славов каза, че говори истината и ще потвърди и пред съдебния състав показанията, които е дал пред следствието.

Адвокатът на Колев Димитър Марковски, каза, че към момента гръбнакът на обвинението се гради на лъжепоказанията на Иширковеца и че тяхната цел е да докажат, че това, което говори, не е истина. Освен това експертизите, които са поискани от тях, трябва да установят, че тъканта под ноктите на убитите момичета не е от Колев.

В края на заседанието Пловдивският апелативен съд отложи делото за 19 февруари. Защитата на Лазар Колев трябва да представи списък на лицата, които ще трябва да докажат, че Иширковеца лъжесвидетелства.

До 19 февруари адвокатите ще трябва да осигурят още двама свидетели, чиито имена не бяха съобщени под предлог, че ще бъдат застрашени. Лазар Колев твърди, че Иширковеца е излизал по време на престоя си в ареста по 3-4 пъти на ден с голям тефтер и химикал навън, което го е карало да се усъмни, че той е поставено лице на следствието.

Колев още веднъж каза, че нищо от казаното от свидетеля не е вярно и не е споделял с него, че е убил сестрите Белнейски. Съдът направи очна ставка между двамата бивши съкилийници в опит да изясни дали Иширковеца е имал тефтер и излизал ли е от килията. В тази връзка адвокатите на Колев поискаха съдът да изиска записи от камерите в затвора от 2009 година с цел проверка на свидетелската добросъвестност на основния свидетел.

Споделяне

Още по темата

Още от България