Пловдивският съд отново наложи доживотна присъда на Лазар Колев

Лазар Колев

Пловдивският апелативен съд за втори път произнесе доживотна присъда без право на замяна срещу Лазар Колев, който е подсъдим за убийството на сестрите Белнейски. Тя е наложена, защото на 28 януари 2006 година той е убил Росица и Христина с цел да прикрие другите си престъпления - изнасилване и блудство.

Съдът наложи на Колев да плати и 400 000 лева обезщетение на близките на двете момичета.

Пловдивският апелативен съд не е счел за доказано единствено обвинението, че убийството е извършено по особено мъчителен начин. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд (ВКС) в срок от 15 дни. То е в обем от 186 страници. Съдът е направил изчерпателен анализ на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина, се казва в прессъобщението на пловдивския съд.

През октомври 2010 година ВКС върна делото, след като и двете страни по него поискаха това. Родителите на двете момичета заявиха, че разследващите не са направили достатъчно, за да бъдат открити евентуалните съучастници на подсъдимия.

По време на цялото разследване се тиражираха съмнения, че извършителите са повече от един. Дори самата пазарджишка прокуратура призна, че има данни за други замесени, но така и не откри категорични доказателства за самоличността им.

Втората присъда на апелативния съд отново установява, деянията са извършени от Лазар Колев.

По делото бе назначена арбитражна съдебно-медицинска ДНК-експертиза, която е преодоляла съществуващите противоречия в назначените международни и вътрешни ДНК експертизи, заявяват магистратите.

Отново бяха проверени показанията на свидетеля Владимир Славов - Иширковеца, както със събраните доказателства в предходните инстанции, така и със събиране на нови контролни факти по отношение на същите. Събрани бяха и допълнително доказателства, оборващи алибито на подсъдимия за вечерта на 27 срещу 28 януари 2006 година, заявяват от съда.

Пловдивският апелативен съд не е възприел показанията на посочения от защитата на подсъдимия Колев свидетел Атанасов, че Иширковеца е имал склонност да набеждава други затворници в извършване на престъпления поради опровергаване на показанията му от изисканите и приети по делото писмени доказателства. Лазар Колев бе обвинен точно заради показанията на Владислав Славов, но впоследствие и ДНК-експертизите показаха неговата съпричастност към престъплението.

"Наложеното наказание на подсъдимия "доживотен затвор без замяна", е справедливо, понеже извършеното е изключително тежко и деянията са с висока степен на обществена опасност", се казва в съдебното решение.

Апелативните магистрати са преценили, че по време на разглеждане на делото пред Окръжния съд в Пазарджик не са допуснати никакви процесуални нарушения. Правото на защита на подсъдимия е реализирано в пълен обем.

"Пловдивският апелативен съд е приел, че при разглеждането на делото са спазени всички изисквания на закона и Европейската конвенция за защита правата на човека. Наказателното производство е проведено обективно, всестранно и пълно и присъдата постановена след справедлив и честен съдебен процес", казва от съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?