Руската преса:

Поредната амнистия в Русия е "ограничена милост"

Законът съдържа "безобразни постановки", базирани на "противоправен подход"

Лежащите в затвора момичета от групата "Пуси райът"

Амнистията, обявена в Русия, бе очаквана от твърде много хора, включително политзатворници. Документът обаче разочарова експертите. Според тях амнистията ще обхване само "специални субекти" и ще остави зад решетките повечето обнадеждени, пише в четвъртък руският вестник "Новие известия".

Наричана "широка", амнистията по случай 20-ата годишнина на руската конституция де факто ще освободи към 1300 души. Почти 700 хил. затворници в Русия ще останат в местата за изтърпяване на наказания, твърди вестникът.

"Комсомолская правда" обаче цитира Павел Крашениников, шеф на законодателната комисия в парламента, според когото ще бъдат пуснати на свобода близо 15 хил. души. 12 хил. освободени очаква "Московский комсомолец". Точният брой ще стане ясен едва след половин година, заявява "РБК дейли".

Бившият конституционен съдия Тамара Моршчакова, работила по проекта, нарича пред "Новие известия" крайния документ "ограничена милост". От тази "милост" ще се възползват само бременни, майки с малолетни деца, инвалиди, непълнолетни, участници в спасителни операции в Чернобил и някои осъдени за масови безредици, хулиганство и пътни произшествия, казва тя.

Според юристката законът, приет в сряда от Държавната дума, съдържа "безобразни постановки", базирани на "противоправен подход".

Федералният омбудсман Владимир Лукин посочва, че амнистията е по-ограничена от предвижданото. Шефът на президентския Съвет по човешките права Михаил Федотов обяснява, че амнистията е непопулярна сред населението, а президентът Владимир Путин - вносител на проекта, отчита различни гледища, по-специално общественото мнение.

Амнистията ще обхване все пак подсъдимите за масови безредици по време на миналогодишния майски протест срещу властта на Блатния площад в Москва. Шансове да избегнат съда имат и активистите на "Грийнпийс" от задържания кораб "Арктик сънрайз" - но не и полицаите, хвърлени в затвора за изтезания на задържани, изтъква "Независимая газета".

"И естествено хулиганите в цялата страна са много признателни на "Пуси райът", тъй като амнистията покрива изцяло съответния текст от закона", иронизира изданието.

Две от жените от пънк групата "Пуси райът" излежават двегодишни присъди за хулиганство заради протестна акция срещу Путин в главната московска катедрала; Западът се обяви в тяхна подкрепа.

Официална Москва не признава версията, че пуска на свобода всички хулигани в Русия заради "Пуси райът", но става ясно, че е точно така. А може би всичко се прави заради абордажниците от "Арктик сънрайз", обвинени именно в хулиганство, пита всекидневникът, напомняйки опита на природозащитници от 19 страни да организират екопротест на руска петролна платформа.

За разлика от предишната амнистия на осъдени за стопански престъпления новата - "политическа", не сваля съдимостта от всички, които обхваща. Съответно "истинските политически дейци сред освободените неизбежно ще бъдат засегнати от т. нар. криминален филтър - забрана да се кандидатират в каквито и да било избори". И нито членките на "Пуси райът", нито обвинените по повод безредиците на Блатния площад не ще могат да превърнат излежаното време в "предизборен капитал", добавя "Независимая газета".

"Амнистията излезе доста тясна, тя не обхваща абсолютното мнозинство затворници, които имаха нужда от нея", обобщава пред "Комерсант" адвокатът Дмитрий Аграновски.

При все това от нея ще се възползват "полицаи, фалшифицирали дела, и чиновници, обвинени в нецелево изразходване на бюджетни средства", пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Депутатът от опозиционната партия "Справедлива Русия" Дмитрий Гудков я нарича от страниците на вестника "полицейска" и "амнистия за свои хора".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят