След като разкритикува "псевдоценностите на Запада"

Путин обяви, че в най-скоро време ще помилва Ходорковски

Бившият олигарх бил подал молба за помилване, адвокатите му не знаят за това

Михаил Ходорковски

Руският президент Владимир Путин обяви, че се готви да подпише молбата за помилване на бившия руски олигарх Михаил Ходорковски, който от над 10 години е в затвора по обвинения за финансови измами и кражби.

"Ходорковски прекара в затвора над 10 години, което е сериозен период от време, и смятам, че трябва да се вземе решение за неговото помилване", каза Путин по време на традиционната си годишна пресконференция, цитиран от ИТАР ТАСС.

Преди да завърши пресконференцията, продължила над 4 часа, информационните агенции, позоваващи се на адвокат на Ходорковски, отбелязаха, че смятаният за основния политически затворник в Русия бивш петролен магнат не е молил за помилване. Самият Ходорковски винаги е твърдял, че обвиненията срещу него са скалъпени и политически мотивирани, защото той беше противник на Путин.

Веднага след края на пресконференцията си обаче руският президент обясни, че съвсем наскоро Михаил Ходорковски е написал такъв документ и се е обърнал към него с молба за помилване, съобщава агенция Интерфакс. В молбата си затворникът се позовавал на "обстоятелства от хуманитарен характер" – болестта на майка си.

Указът за помилването ще бъде подписан в най-скоро време, заяви Путин.

Лента.ру отбелязва, че защитата на Ходорковски засега не е потвърдила тази информация. "Не знам нищо такова. Свързвам се с колегите си и се опитвам да разбера каква е ситуацията", заявила пред електронното издание адвокатката Карина Москаленко.

Друг от защитниците на бившия собственик на компанията Юкос, Вадим Клювгант, също казал, че не знае нищо и че често от трети и четвърти лица се появявали съобщения, че клиентът му е поискал помилване. Клювгант добавил, че действащото законодателство дава на президента правото да помилва затворници и без всякаква молба от тяхна страна.

Михаил Ходорковски бе арестуван през 2003 година. Две години по-късно той бе осъден на 9 години затвор по обвинение в мошеничество и неплащане на данъци. По-късно присъдата бе намалена на 8 години. През декември 2010 година в рамките на второ дело Ходорковски бе осъден на 14 години затвор за кражба на петрол и изпиране на парите от неговата продажба, като тази присъда няколко пъти бе намалена от различни съдебни инстанции. В края на краищата, тъй като срокът на пребиваване в затвора се изчислява от момента на задържането, Ходорковски трябваше да излезе от затвора през август 2014 година.

Путин потвърди, че двете пънкарки от групата "Пуси райът" също ще бъдат освободени според приетата от парламента амнистия, но описа протеста им срещу него насред московска катедрала като позорна проява. Двете певици излежават присъда от 2 години в изправителни колонии заради скандална пънк молитва в московската катедрала "Христос Спасител". Те трябваше да излязат от затвора през март догодина, припомня Ройтерс.

Пресконференцията на Путин продължила 4 часа и 3 минути, като той отговори на въпросите на общо 52 журналисти. Миналата година пресконференцията му беше от 4 часа и 40 минути, а журналистите, задали въпроси, бяха 78, посочва ИТАР-ТАСС.

Срещу псевдоценностите на Запада

Държавният глава разкритикува някои псевдоценности на Запада, предаде Франс прес. Той посочи, че трябва да се защитават традиционните морални ценности в Русия. "Но важно е не да критикуваме западните ценности, а да защитим нашето население от определени псевдоценности на Запада, които нашите съграждани трудно приемат", заяви Путин.

Той обяви, че Русия трябва да се защитава от доста агресивното поведение на някои социални групи, които налагат своята гледна точка на другите по агресивен начин, визирайки негласно по този начин организациите за защита на правата на хомосексуалистите, посочва Франс прес.

По въпроса за хомосексуалистите и руското домакинство на олимпийските игри Путин увери, че Русия ще гарантира равни условия за всички спортисти, които ще дойдат в страната, предаде Асошиейтед прес.

Руският закон за забрана на хомосексуалната пропаганда пред непълнолетни породи опасения, че някои спортисти хомосексуалисти ще бъдат обект на дискриминация в Русия.

На пресконференцията Путин коментира и случая с ареста на активисти на Грийнпийс преди три месеца в Русия при опит да се качат на петролна платформа на Газпром, предаде Ройтерс. Президентът посочи, че руската реакция на протеста на Грийнпийс срещу разработването на претролни находища в Арктика трябва да послужи за урок и подчерта, че Москва трябва да затегне мерките, за да се предпази от намеса в работата ѝ в района. По този начин държавният глава намекна, че арестуваните активисти на Грийнпийс може би изпълняват заповед да подкопаят руското разработване на енергийните ресурси в Арктика, отбелязва Ройтерс.

Държавният глава посочи, че подкрепя работата на екологичните организации като цяло, но намира за неприемливо някои от тях да използват работата в областта на екологията като средство за лично облагодетелстване и за изнудване на компаниите за пари, предаде ДПА.

Президентът призна, че арестуваните активисти на Грийнпийс попадат под юрисдикцията на амнистията, приета от руския парламент в сряда. Това означава, че активистите, които бяха освободени под гаранция миналия месец, ще могат да напускат страната.

По повод на Иран Путин подчерта, че американските санкции против ирански компании са контрапродуктивни, но добави, че се надява, че те няма да попречат на решаването на иранския ядрен проблем. Путин допълни, че ще се възползва от поканата да посети Ислямската република, но не посочи конкретна дата.

По време на пресконференцията Путин не спомена нищо за свой евентуален приемник, предаде Франс прес. "Няма какво да се каже по този въпрос", посочи лаконично той.

Коментирайки отношенията на Русия с НАТО, Путин каза, че Русия още не е разположила ракети "Искандер" в западния анклав Калининград в отговор на антиракетния щит, който САЩ изграждат в Европа с помощта на страни от НАТО, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят