Порошенко отправи драматичен призив за подкрепа преди изборите в Украйна

Зеленски обеща референдум за НАТО

Зеленски (ляво) и Порошенко

Няколко хиляди души се събраха на киевския "майдан" - Площада на независимостта, на митинг в подкрепа на кандидата за втори президентски мандат Петро Порошенко преди деня за размисъл за втория тур на изборите за нов държавен глава. Хората размахваха украински знаменца и викат "Слава на Украйна", от сцената звучаха песни на украински музикални ансамбли, предаде ТАСС в петък от Киев.

Според огласено вчера проучване, с едва 22% Порошенко изостава значително от свояь конкурент Володимир Зеленски, който събира 58 процента подкрепа.
Кулминация на митинга стана появата на самия Порошенко. Обръщайки се към събралите се, той посочи, че "всички отлично знаят за истинския залог на тези избори - ще продължи ли нашата страна пътя си към ЕС и НАТО, или отново на всичко ще бъде натисната спирачка".

Президентът за пореден път обвини своя съперник в реваншизъм. "Сега в изказванията на моя опонент и неговия екип все по-често се очертава образът на Малорусия, - каза той. - Много подозрителни са словата за подкрепа по адрес на Зеленски, които сега често звучат от Москва, както от (наши) емигранти - Азаров и пр., така и от Жириновски, Зюганов и от телевизионните канали."

Порошенко призова украинците да убедят своите познати, които са гласували на първия тур за Зеленски, да подкрепят него на втория тур в неделя. "Убедете минимум трима привърженици на Зеленски и на другите кандидати, доведете ги в избирателната секция. Това ще бъде достатъчно за победата", подчерта действащият президент.

"Ние с вас ще отминем точката, от която няма връщане, и никой никога повече няма да вижда Украйна в руските обятия, а ние ще влезем в ЕС", провъзгласи той. Редица видни оратори - политици и дейци на културата, призоваха от сцената народа "да направи правилен избор" и "да отстоява украинския избор и път".

Подобен драматичен призив в навечерието на деня на "тишината" Порошенко отправи и от своята страница в социалната мрежа Телеграм. "Приятели, максимална мобилизация в петък! Остана ни само един ден, за да нанесем последен удар по силите на реваншистите. Цял ден, за да разлепваме и раздаваме листовки, да общуваме с хората, да ги мотивираме да дойдат на 21 април и да гласуват за Украйна, а не за Малорусия", написа той.

Порошенко призова също така своите привърженици да се съберат тази вечер не само на Олимпийския стадион в Киев, където трябва да се състои решителният дебат на двамата съперници за президентския пост, но и около стадиона. "Разбирам, че стадионът не може да побере всички, затова се събираме и във фен-зоната на Троицкия площад в 18:00 ч, за да подкрепим ясно нашия неизменен евроатлантически курс", каза президентът.

Самият дебат е насрочен за 19 ч., но два часа по-рано ще започне развлекателна програма, а изказванията на кандидатите ще продължат от 19 до 20 часа. Билети за дебата се разпространяват безплатно от щабовете на Порошенко и Зеленски. На входа на стадиона дежурят стотина полицаи, разположени са 30 скенера-металотърсачи на силите за сигурност. На терена се монтират две сцени - по една за всеки кандидат. Сигурността ще се осигурява от около 10 хиляди представители на силовите структури. Вътрешното министерство се обърна с молба към зрителите, които ще дойдат на дебата, да не носят метални и стъклени предмети, храна и вода, газови уреди, фойерверки, както и "предмети, приличащи на оръжие".

Щабът на другия президентски кандидат Володимир Зеленски нарече предизборната агитация на действащия държавен глава Порошенко "библиотека на черния пиар". От екипа на Зеленски показаха копия на агитационни листовки, в които Зеленски е наречен наркоман, марионетка на бизнесмена Игор Коломойски, проруски реваншист. Показаха и лепенки за тениски с емблеми на щаба на Зеленски, които са зачертани с червена линия.

"Последният симптом на падането на диктатора са монументи за увековечаване на собствената му "слава" - така екипът на Зеленски нарече публикуваните от щаба на Порошенко материали.

Екипът на претендента също помоли желаещите да дойдат на дебата на стадиона тази вечер да не носят алкохолни напитки и вода, домашни животни, фотоапарати. Забранява се също да се водят деца. Тези съвети са публикувани на страницата на Зеленски във Фейсбук. Дават се и предписания за поведението по време на дебата и след него, за да се избягнат драматични и потенциално опасни инциденти и сблъсъци. "Ако нарушите установения ред, ще бъдете принудени да напуснете мероприятието", се казва в съобщението.

Зеленски обеща референдум за НАТО

Комикът и фаворит на президентските избори в Украйна Володимир Зеленски обеща в интервю от вчера да организира национален референдум за присъединяването към НАТО, но само след като изгради национален консенсус по темата. "Избрахме ясно пътя си към Европа", каза Зеленски в интервю за "РБК Украйна".

Той обаче подчерта, че е необходимо осигуряването на солидно мнозинство в подкрепа на евентуално членство на Украйна в алианса. "Очевидно е, че НАТО значи сигурност и високо ниво на армията ни, но аз искам да обединя страната", добави Зеленски.

Той посочи, че ще призове живеещите в населената предимно с рускоезично население Източна Украйна да разсеят негативното си мнение за НАТО. "Ще записвам всекидневно видеа с призиви към източните региони на Украйна, за да им кажа, че НАТО не е звяр, който ще ви погълне", каза Зеленски.

Съперникът му, действащият президент Петро Порошенко, настояваше за членство на Украйна в НАТО и ЕС, но нито един от двата съюза не иска скоро да дава на Киев писта към членството заради икономическите проблеми на Украйна, корупцията и продължаващия от пет години конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Зеленски обеща да превърне слагането на край на боевете на изток в свой водещ приоритет. Във вчерашното интервю той обеща да протегне ръка към живеещите в контролираните от бунтовниците райони, за да ги накара отново да се чувстват част от Украйна.

Зеленски добави, че ще настоява за предсрочни парламентарни избори. В момента украинската Върховна рада се контролира от партията на Порошенко, а следващите парламентарни избори са в края на октомври.

Зеленски каза, че предсрочните избори са част от идеята му за "обновление" на управляващия елит в Украйна, но призна, че за осъществяването на това може да са нужни месеци.

В друго интервю, този път за телевизионния канал "1+1", Зеленски представи бъдещия си управленски екип. Част от него ще бъде бившият министър на финансите Олександър Данилюк, предаде Ройтерс. Данилюк беше уволнен от правителството през 2018 г., а в началото на 2019 г. се присъедини към предизборната кампания на Зеленски.

Потвърждението, че Данилюк ще бъде част от президентския екип вероятно ще успокои инвеститорите, за които Зеленски представлява нещо като неизвестна величина, по отношение на надеждността си в областта на икономическата политика.

Пред "1+1" Зеленски добави, че ще търси алтернативи на руските доставки на нефтопродукти. Съветникът му по енергийните въпроси Андрий Герус, който също присъстваше в студиото каза, че към момента 40 процента от украинския пазар са заети от нефтопродукти от Русия и че "до 1 юни трябва да бъде намерен заместител, да бъдат организирани доставки от Полша и Балтика". Герус допълни, че дотогава има "достатъчно време".

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че Москва въвежда забрана за доставките на нефт и нефтопродукти за Украйна в отговор на въведени от Украйна ограничения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?