Порошенко удължи примирието с руските сепаратисти в Източна Украйна

Киев очаква да поеме контрола на граничните пунктове

Порошенко удължи примирието с руските сепаратисти в Източна Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко продължи със 72 часа прекратяването на огъня в Източна Украйна, въпреки че досега проруските сепаратисти не спряха бойните действия.

Украинските власти съобщиха обаче, че запазват правото си предсрочно да прекратят примирието, ако бъде отново нарушен.

Преговорите между сепаратистите и властите в Донецк бяха подновени в петък. Очаква се, че бунтовниците ще предадени граничните пропускателни пунктове в източната част на страната на официалните власти.

Киев очаква още "прекратяване на придвижването на незаконните въоръжени формирования на територията на Донецка и Луганска област".

"Построяването на укрепления или съоръжения, възпрепятстващи мирния живот на жителите на Донбас, ще се смята за нарушение", посочиха от президентсвото.

Порошенко иска по време на примирието в източната част на страната да бъдат реализирани исканията на ЕС за деескалация на кризата. Те минават през мониторинг на прекратяването на огъня от наблюдателна мисия на ОССЕ и ефективен контрол на украинско-руската граница на територията на спецоперацията, възстановяване на граничните пунктове,  освобождаване на всички заложници, включително наблюдателите на ОССЕ, започване на практическо реализиране на мирния план на Порошенко.

Механизмът за реализация на това решение е бил обсъден на съвещание с участието на председателя на Върховната рада Олександър Турчинов, шефа на СБУ Валентин Наливайченко, министрите на отбраната и на вътрешните работи Михайло Ковал и Арсен Аваков, председателя на Държавната гранична служба Микола Литвин, командващия националната гвардия Семьон Полторак.

”Готов съм да сключа мир с всеки. Искам да постигна мир за страната ми. Не защото сме слаби, или по-малко патриоти от другите, готови сме да защитаваме страната си, а защото не мога да приема идеята, че не съм използвал и последната възможност за постигане на мир в региона”, каза Порошенко в интервю пред CNN.

Порошенко заяви, че е възможно да се приложи план "Б", в случай че сепаратистите продължат бойните действия, но досега не е ясно какъв точно е този план.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?