Посланикът на САЩ Марси Рийс:

Последните събития са тревожни, но не биха ни върнали към дните на беззаконие

Борбата с престъпността е нещо много повече от полицейски действия

Последните събития са тревожни, но не биха ни върнали към дните на беззаконие

Коментирайки нападението срещу Ахмед Доган и стрелбата срещу Златимир Иванов – Баретата пред Съдебната палата в София, американският посланик Марси Рийс посочи, че тези събития са много притеснителни и тревожни, защото по думите ѝ насилието никога не е било отговор. Според нея обаче те не биха ни върнали към "старите лоши дни и беззаконието, от което понякога България е страдала в миналото".

"Очакваме политически изявления на българското правителство. Трябва да има реакции и отговорност от правоприлагащите органи, които по някакъв начин да овладеят процеса. Това е, което обществото очаква от тях, и това е начин, по който едно демократично общество се справя с подобни инциденти. Трябва да се даде гаранция, че такова нещо няма да се повтори", каза посланикът в отговор на въпрос. 

По-прозрачен избор на ВСС и главен прокурор, но има още какво да се желае

По време на публична лекция пред Атлантически клуб в сряда посланик Рийс коментира още, че борбата с престъпността е нещо много повече от от прилагане
на полицейски действия или осъществяване на дадена политика и изисква способна и ефективна прокуратура, както и решителна и безпристрастна съдебна система.

"Събитията от последните месеци показаха, че България има значителен интерес да се създаде прокуратура и съд, които могат действително да защитават върховенството на закона. Забелязва се напредък в това отношение. Изборът на Висш съдебен съвет и на главен прокурор включваха сериозно проучване на качествата на кандидатите и се проведоха по един по-прозрачен от преди начин, въпреки че все още има какво да се желае. Най-важното ще е дали новоизбраните магистрати ще успеят да реализират необходимите реформи. Има много работа за вършене", посочи Рийс.

Тя отбеляза доброто сътрудничество между САЩ и България в борбата срещу разпространението на наркотици и други сфери на престъпността, а в отговор на въпрос тя оцени високо работата на българските специални служби в разследването на атентата в Бургас.

Препоръките на ОССЕ важни за честността на изборите

По отношение на предстоящите избори и гарантирането на честността им, Марси Рийс призова да се погледнат и осмислят препоръките на ОССЕ, дадени след последните местни и президентски избори.

Помолена да коментира изявленията на премиера Бойко Борисов отпреди ден, че за “трансатлантическо сътрудничество може да говорим до 7 юли“, когато ще са парламентарните избори и че ако ГЕРБ не продължи да управлява, то приключва, Рийс дипломатично отговори, че отношенията между двете страни се развиват на много нива в различни области и се надява, че ще продължат да се развиват и в бъдеще.

Посланик Рийс избегна пряк отговор за това как оценява политиката на премиера Бойко Борисов.

Тя за пореден път констатира, че български журналисти са се оплаквали от цензуриране и оказване на натиск и акцентира, че свободата на медиите е особено важна в година на избори, когато трябва да има диалог по политическите проблеми.

Бизнесът иска откритост, предсказуемост и защита на авторското право в БГ

Посланик Нанси Рийс каза още, че в бъдеще се надява на много повече американски компании в България, но за да стане това, трябва да има "атмосфера на откритост, предсказуемост и партньорство, в която бизнесът наистина да има глас в икономическата визия на страната".

Те призова и за въвеждането на по-добра защита на интелектуалната собственост, включително на авторското право.

"Знам, че това, което казвам, не е много популярно сред някои хора, но то е само част от икономическия живот", посочи Рийс.

Тя припомни още, че търговията между България и САЩ е достигнала 643. 3 милиона долара през 2011 г. и може да се разрасне още повече

САЩ готови да помагат за шистовия газ

Посланикът за пореден път се обяви за диверсификация на газовите доставки и коментира мораториума над шистовия газ в България.

"Гледайки в бъдещето, ние виждаме възможност САЩ да се превърнат в нетен износител на природен газ. И трябва да добавя, че цената на електроенергията за американските потребители падна значително в последните няколко години благодарение на големите количества природен газ в шистите. В Тексас например сметките за електричество намаляха с 40 процента в периода между 2011 г. и 2012 г. От България зависи дали ще вземе решение да развива или да не развива шистов газ. Но ако България реши да разработва своите собствени потенциално значителни запаси от шистов газ, Съединените щати са готови да окажат помощ по отношение на регулацията и технологичното ноу-хау", посочи дипломатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България