Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Повечето хора вече смятат, че страната върви зле начело с Борисов

0 коментара
Повечето хора вече смятат, че страната върви зле начело с Борисов
Оценките за управлението се влошават, като за първи път негативните оценки за развитието на страната при управлението на Бойко Борисов надвишават позитивните. Това сочат данните от национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от екип на Институт "Отворено общество" в началото на февруари.

Представеното в неделя изследване "Динамика на общественото мнение в условията на икономическа криза" проследява въздействието на кризата върху различните социални групи, както и динамиката на икономическите и политически нагласи в обществото.

Според 41% страната се влошава начело с Борисов, 36% смятат обратното

Оценките за управлението се влошават, като за първи път негативните оценки за развитието на страната при управлението на Бойко Борисов (41 на сто) надвишават позитивните (36 процента от анкетираните).

От октомври 2009 година броят на хората, които дават негативни оценки, се е увеличил от 16 % на 41 %.

Над половината от запитаните - 52 процента - смятат, че правителството действа хаотично. Според 24 процента управляващите имат ясни позиции и действат организирано и целенасочено.

Оценките, че по времето на Бойко Борисов България се развива към по-лошо, нарастват от 32% преди година, до 41% сега. През март 2010 г. 41% от запитаните са отговорили, че страната начело с Борисов се развива към по-добро, докато сега такава оценка споделят 36%.

Ако тази неделя има парламентарни избори, 28% биха гласували за ГЕРБ, при 33% през март 2010 г. и 38% през октомври 2009 г.

Спадът на ГЕРБ с 10 пункта за година и половина управление не води до увеличаване на подкрепата за останалите партии в страната. Ефектът се свежда до нарастване на броя на заявилите, че няма да гласуват - от 37 на 42 на сто, сочат данните от изследването.

За този период Коалиция за България запазва 12% подкрепа, ДПС и "Атака" падат от 6% на 3%, Синята коалиция качва от 3% през октомври 2009 г. до 5% през март 2010 г. и февруари 2011 г.

ГЕРБ не могат да се справят сами

ГЕРБ остава притегателен център в дясното пространство, като 35 процента от запитаните смятат, че сродни партии трябва да се обединят около ГЕРБ, докато само 12 на сто са на мнение, че на страната е необходима дясна алтернатива, различна от ГЕРБ. Едва 20% от запитаните смятат, че ГЕРБ са способни сами да осъществят мерките срещу кризата.

Мнозинството (45 процента) са убедени, че ГЕРБ се нуждаят от подкрепата на друга политическа сила.

Според изпълнителния директор на "Отворено общество" Георги Стойчев спадът на доверие може да се дължи на стила на управление на ГЕРБ.

Най-много е намаляло е доверието от страна на симпатизантите на Синята коалиция, като за сметка на това се е увеличила подкрепата на членовете на "Атака".

Всеки втори е засегнат от кризата

Мнозинството български граждани определят икономическата ситуация в страната като лоша, но с тенденция към подобряване, а всеки втори е по един или друг начин засегнат от кризата.

Кризата влияе най-силно върху трудовия пазар под формата на загуба на доходи и работни места. Най-зле са хората на средна възраст (до 2/3 от анкетираните), а най-малко засегнати са тези над 60 години.

58% от анкетираните определят положението в страната като "непоносимо" и смятат, че икономическата ситуация се е вложила през изминалата година.

Хората, които са отговорили, че положението в страната в момента е непоносимо, са предимно тези над 45 годишна възраст, с по - ниско образование, с по - ниски доходи и сред етнически малцинства и главно сред представителите на опозиционните партии.

90 % от представителите на ДПС определят положението в страната като непоносимо. Симпатизантите на "Атака" и ДПС заявяват най-често, че кризата лично ги е засегнала.

Засилват се позитивните очаквания, но мнозинството не очаква промяна

Продължават да нарастват, обаче, позитивните очаквания за икономическото развитие на страната. За последните две години броят на хората, които очакват подобряване на ситуацията през следващите 12 месеца се е увеличил трикратно – от 9% на 28%, докато делът на очакващите по-нататъшно влошаване е намалял почти двойно – от 55% на 30%.

През февруари най-голям е делът на хората, които не очакват промяна – 33%.

Забелязва се тенденция на постепенно нарастване на дела на тези, които смятат, че има подобрение на ситуацията (повишението на дела им е от 6 на 13 процента) и постепенно намаляване на тези, които смятат, че икономиката продължава да се влошава (от 39 на 31 процента).

Над половината от симпатизантите на ГЕРБ очакват подобрение на икономиката, както и над 40 % от симпатизантите от "Атака", песимистите са концентрирани сред партиите в опозиция – БСП, ДПС.

Опасенията от по-нататъшно рязко увеличаване на безработицата са намалели за две години повече от два пъти – от 44% на 19%. През февруари 30 % от хората смятат, че безработицата слабо ще се увеличи.

Доверието в стабилността на финансовата и банковата система остава високо. Мнозинството от анкетираните не одобряват евентуална смяна на българския лев с еврото - 45% на 34%

Oбществото категорично смята, че са необходими специални мерки от страна на държавата за противодействие на кризата, но остава разделено в отношението си към конкретните антикризисни мерки на правителството.

Почти половината - 43 процента от анкетираните предпочитат да се пенсионират по-късно, но с по-голяма пенсия, вместо по-рано, но с по-малка пенсия (такова мнение са изразили 36 на сто от анкетираните).

По-голямата част (57 процента) от хората изразяват категорично несъгласие със закриването на болниците в малките населени места, дори и в случаите, когато те не отговарят на стандартите.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.