Правилата за прием на първокласници ще се променят частично

Образователното министерство иска да насочи ученици и към по-нежелани училища

Правилата за прием на първокласници ще се променят частично

Частична промяна в правилата за прием на първокласници ще предложи Министерството на образованието и науката. Целта е да се улесни записването на братя и сестри в едно и също училище. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев в понеделник.

От тази година първокласниците се приемат с предимство в училището, в чиито район попада адресът им. Целта е те да влизат в най-близкото училище. Предимството имат децата, които от най-дълго време живеят в района на училището. Това обаче доведе до случаи, в които братя и сестри се записват в различни образователни институции, тъй като по-малкото дете не отговаря на условията за адрес.

Предимство за по-малки братя и сестри

Предвижда се от следващата година за най-близко училище да не се приема само това, в което по адрес е разпределено детето, но и това, в което то има брат или сестра до 7-и клас. Така, ако голямото дете учи в 133-о училище в центъра на София, но семейството му е с адрес в кв. "Младост", то малкото дете ще получи същото предимство при кандидатстване в централното училище, каквото би получило и ако иска да се запише в кварталното училище. Така ще се избегне неудобството родители да разкарват децата си сутрин в различни училища.

Столичната община се опита да улесни приема на първокласници в училищата на братята и сестрите им като даде бонус точки при кандидатстването на по-малките. Ако обаче семейството не живее в района на училището, бонусът се прилага чак, след като се запишат всички деца с адрес около него. Ако те са повече или колкото местата, до прилагане на бонуса въобще може да не се стигне.

От думите на министъра стана ясно още, че в градовете, където записването и кандидатстването в І клас става с електронна система, повече деца са приети по първото си желание. Данните показвали, че делът на тези малчугани в Пловдив, Варна и Бургас е около 90 на сто. В София, където електронно кандидатстване няма, процентът бил по-малък.

Броят на децата - според базата

Вълчев обясни още, че министерството ще се опита да се справи с неравномерната натовареност на училищата. Целта е децата в даден град да не се струпват в няколко образователни институции, а да бъдат по-равномерно разпределени сред всички. Решение на проблема се търси, тъй като в училищата с много деца базата не е достатъчна, за да се осигури обучение през целия ден, а децата често учат на смени. За това в такива училища ще се намаляват бройките за прием. Това може да става и по предложение на общините. Ще бъде направен и стандарт за това колко ученици могат да учат на дадена площ.

Струпването на повече деца в някои училища се дължи основно на по-добрата им репутация. Според Вълчев прехвърлянето на ученици към по-малко желани институции ще позволи там да бъдат наети по-добри преподаватели и ще доведе до вдигане на качеството на обучение.

Министерството ще даде и диференциран срок на общините да премахнат ученето на две смени. Такова съществувало в около 70 общини, а в половината от случаите ставало въпрос за 1-2 училища. Срокът за преминаване към обучение на една смяна ще е съобразен с това колко бързо може да стане това. Вариантите са пристрояване на сградите, строеж на нови здания и намаляване на приема.

От новата учебна година ще се търси и начин за намаляване на бумащината, с която учителите са принудени да се занимават. Ще бъдат намалени документите, които се изискват от тях. Учениците ще имат електронни досиета, а служители на министерството ще ходят по образователните институции да помагат на педагозите.

Споделяне

Още по темата

Още от България