Започна кампанията за прием в първи клас в София

Сн. БГНЕС
Започна кампанията за прием в първи клас в София.
 
От днес родителите могат да подават заявления в желаните училища. Документи се подават до 16 май, а първото класиране ще бъде обявено на 4 юни.

Приемът тази година се случва по нови критерии. Основният е наличието на адресна регистрация в района на училището. Той е заложен от образователното министерство и важи за цялата страна.

 
Според новите критерии, заложени от образователното министерство, с предимство за дадено училище са децата, които живеят най-близо до него, т.е. имат адрес в прилежащия му район. Първо се приемат децата, които имат адрес в района на училището от над 3 години (първа група), след това тези с регистрация от 1 до 3 години (втора група), после тези с регистрация от под 1 година (трета група) и най-накрая тези от останалата част на града (четвърта група).

Районите на училищата са определени от общините. Много родители не са доволни от училището, в което се падат децата им, заради качеството на образованието, отдалечеността му или защото там преобладават деца от малцинствата.

Критерият за уседналост ще е първият, който ще се прилага за класирането на първокласниците. Ако във всяка от групите, определени според него, има повече желаещи, отколкото места, ще се прилагат допълнителни критерии за отсяване на кандидатите.

С най-голямо предимство в този случай ще са децата, които имат брат или сестра в същото училище.


Родителят ще трябва да удостовери постоянен адрес с официален документ. Той ще се предоставя обаче при записването на детето.
 
Отпада критерият месторабота на родителите. Няма и значение кога са подадени документите в рамките на кампанията.
 
Напрежение за прием в първи клас има основно в големите градове и най-вече в столицата. Свободните места за всяко училище са обявени на сайта му. Документи се подават на място.
От общината се надяват догодина кандидатстването да става през електронна система.
 
В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца.
 
Родители подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу принципа на уседналост за бъдещите първокласници.Решението на комисията ще стане ясно обаче чак през май.

В Пловдив кандидатстването за първи клас става през електронна система, разработена от общината. Свободните места за първокласниците там трябва да бъдат обявена до 2 май, а след това започва и подаването на документи онлайн. Първото класиране ще е ясно на 5 юни.

Във Варна кандидатстването също е електронно, а срокът за подаване на документи е от 25 до 31 май. Първото класиране излиза на 5 юни.

От 15 до 25 май се кандидатства онлайн в Бургас. Първото класиране е на 4 юни.

 
Споделяне

Още по темата

Още от България