Правителството отложи преговорите за изтребителите

Ще чака да види какво ще установи парламентарната комисия преди проектът отново да бъде задействан

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС
Правителството няма да преговаря за доставката на нов тип изтребители преди парламентарната комисия, която проверява проекта, да завърши работата си, съобщи военният министър Красимир Каракачанов в четвъртък. 
 
Той обясни, че комисията може да излезе с ново предложение за бъдещето на проекта, след което парламентът да задължи кабинета да го изпълни. 
 
Така, въпреки че в края на юли премиерът Бойко Борисов заяви по време на срещата с шведския си колега, че "в следващите една-две седмици" започват преговори за класираните на първо място изтребители "Грипен", очаквано проектът ще се забави. 
 
"Докато не се произнесе парламентарната комисия няма да има преговори за новите самолети. Парламентът стои над правителството. Ако няма препоръки, ще работим по сегашния проект", каза Каракачанов. 
 
Комисията ще работи два месеца, в които трябва да провери всички аспекти на проекта. 
 
Преди ден председателят ѝ Емил Христов от ГЕРБ също намекна, че може да се стигне до рестартирането на проекта, ако бъдат открити нарушения.
 
"А трябва ли при открити нарушения, които биха нанесли вреда на България, ние да мълчим", каза Христов в отговор на въпрос дали, ако бъдат установени нередности около отстраняването на офертата за изтребители Ф-16, ще се тръгне към нова процедура.
 
В края на миналата седмица Каракачанов допусна, че парламентът може да реши да се преговаря и за покупката на изтребители Ф 16.
 
Забавянето на проекта със сигурност ще доведе до нова промяна във финансова рамка, тъй като според последните разчети още тази година трябва да се платят 200 млн. лева. Практиката е преговорите за подобни сделки да се водят най-малко шест месеца. В Словакия правителството води преговори с шведската корпорация СААБ за изтребители "Грипен" повече от година и все още не са стигнали до подписването на договора. 
 
Комисията бе инициирана от ГЕРБ, след като вторият човек в партията Цветан Цветанов обяви че има "достатъчно съмнения", че президентът Румен Радев "е защитил купуването на шведските изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство". 
 
Освен това според него трябва да се види и дали има "постъпила информация, която е дисквалифицирала един от участниците служебно".
 
Буквално в последните си дни назначеното от президента Румен Радев служебно правителство одобри класирането на експертната работна група, поставила на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", следвано от това на Италия за "Юрофайтър"-и втора ръка. Офертата на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка пък бе декласирана, тъй като не отговаряла на заложените финансови изисквания.
Споделяне

Още по темата

Още от България