Предизборно общината възроди идеята за велоалея от "Слатина" до Борисовата градина

Предизборно общината възроди идеята за велоалея от "Слатина" до Борисовата градина

Държавата ще даде земята под вече премахнати или неизползвани жп линии в София на Столичната община, за да се изгради на тяхно място велоалея, пешеходна алея и място за почивка. Така нареченият зелен ринг трябва да е с площ около 60 дка и да свързва част от столичните квартали с големите паркове. Първият етап от изграждането му трябва да е велоалея от кв. "Слатина" до гара Пионер, която е част от Борисовата градина.

Зеленият ринг е част от предизборната платформа на Йорданка Фандъкова и беше посочен като приоритетен проект при обявяването на кандидатурата ѝ за нов кметски мандат в София. Проектът за велоалеята от "Слатина" беше представен в петък - малко повече от месец преди изборите, въпреки че за изграждането на трасето се говори от 2011 г., а и то е залегнало в плановете на общината за развитието на този вид придвижване.

При представянето на проекта министърът на транспорта Росен Желязков обяви, че държавата ще предостави терените под неизпозваните жп линии на общината за реализирането на проекта. такава готовност изрази преди години и предшественикът му Ивайло Московски, но до момента до прехвърлянето на собствеността не се е стигнало.

Фандъкова обясни, че велоалеята от "Слатина" ще минава покрай зала "Армеец". Първият подучастък започва от гара "Пионер" до тунела на "Цариградско шосе", а вторият - от тунела под "Цариградско шосе" до действащата регулация на "Източната тангента".

Велоалеята е ситуирана по следата на напълно демонтираната жп линия и следва плавния наклон на съществуващия терен, като по този начин се осъществява връзка с изградената улична мрежа и съществуващата инфраструктура, обясни главният архитект Здравко Здравков.

По думите му проектът може да се реализира още през следващата година. Поради ранната фаза на проектиране все още няма определен бюджет на проекта.

Освен алея за велосипеди трябва да бъде направена и такава за пешеходци, а пространството около тях да бъде озеленено.

Междувременно от БСП призоваха кметът Фандъкова да излезе в отпуск преди официалния старт на предизборната кампания, която е на 26 септември. По-рано през седмицата Фандъкова обясни, че по закон трябва да се оттегли само в рамките на официалната кампания, а изявите ѝ в момента не са предизборни, а част от нормалната ѝ работа като кмет.

Споделяне

Още по темата

Още от България