Предизборно: Ограда = сигурност и много повече пари за отбрана

Ако БСП дойде на власт, ще има външнополитически завой към Русия

Снимка: БГНЕС

Рискът от мигрантска вълна и произтичащите от него страхове заемат централно място в предизборната риторика и преди вота за парламент на 26 март, след като вече изиграха своята роля в президентските избори през ноември. Справянето с мигрантската криза присъства в програмите на всички основни партии (които имат програми). Освен това в следващия парламент ще има консенсус за довършването на оградата по границата с Турция, както и за значително увеличение на парите за отбраната.

Възможно е голяма част от щедрите обещания за по-голямо финансиране на армията и нейната модернизация да останат на хартия, като се имат предвид ограничените възможности на бюджета и обещанията за развързване на разходите в други сектори като образование, пенсии и пр.

По отношение на външната политика разделителната линия отново е Русия. Ако БСП спечели изборите, ще работи за снемане на европейските санкции спрямо Русия, наложени заради анексирането на Крим. В това отношение БСП ще има съюзник в лицето на президента Румен Радев, както и по отношение на търговското споразумение ЕС - Канада (СЕТА) и други европейски и натовски политики.

БСП смята Москва за основно направление на държавната дипломация и защитава т.нар. "балансирана външна политика".

В повечето програми евроатлантическаата принадлежност на страната се има за даденост.

Прави впечатление разликата на партиите в подхода към изготвените програми. Тези на БСП и ДПС, например, са по -скоро като агитационни материали с малко конкретни мерки, но с ясни лозунги. Докато ГЕРБ, "Нова република", "Да България", "Реформаторски блок -Глас народен" и коалицията АБВ -Движение 21 са развили политиките си детайлно.

"Обединени патриоти" и партия "Воля" на Веселин Мерешки пък въобще не представят програми. Бизнесменът, обещаващ евтин бензин и лекарства, обясни, че няма да публикува програма, за да не му откраднат идеите. "Патриотите" не обясняват нищо – те залагат на страхове и обещания на едро от телевизионния екран, които не изискват детайлно разписване.

Ръст на средствата за отбрана

Почти всички партии обещават ръст на средствата за отбрана, който трябва да осигури по-високи заплати в сектора и модернизация. ГЕРБ обещава достигането на 2% от БВП за отбрана в края на предстоящия управленски мандат. Този процент е заложен и в много от програмните документи на армията, но засега е трудно да се допусне, че ще бъде постигнат.

Към момента бюджетът за отбраната е към 1.2% и рязкото вдигане на средствата за сектора ще изисква воля за смяна на приоритетите и значително усилие на бюджета. Целта обаче не е недостижима предвид тенденциите и в останалите страни членки на НАТО.

ГЕРБ обещава също попълване на свободните места за военни, ръст на заплатите и предприемане на антикорупционни мерки и ускорена модернизация.

Конкретно е посочено и реализирането на проекта за закупуване на нови бронирани машини за Сухопътни войски. Този проект обаче остана извън плановете на второто правителство на Бойко Борисов, което не предвиди финансиране за него в средносрочната бюджетна рамка.

БСП, в стила на председателя си Корнелия Нинова, обявява гръмки обещания без да става ясно от програмата ѝ как ще бъдат изпълнени.

Водещ приоритет е увеличението на заплатите. БСП поема ангажимент за "осъвременяване с минимум 10% базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на служителите в сектор "Сигурност".

Това безспорно е необходимо, тъй като в момента началната заплата на редниците е малко над 600 лева. Евентуалната цена за подобна мярка обаче е спиране на модернизацията или значително повишаване на финансите за сектора, тъй като и в момента бюджетът за отбрана се изразходва предимно за заплати и текуща издръжка.

БСП предвижда и изготвяне на нова Стратегия за национална сигурност.

ДПС: Повече власт за военните

ДПС обещава общото "организационно, структурно, материално и кадрово обезпечаване на дейностите на структурите на отбранителната система и въоръжените сили", но и конкретното: оперативна и административна самостоятелност на щаба на отбраната.

Втората мярка ще изисква законодателни промени и политическа воля за предоставяне на допълнителни правомощия на Щаба на отбраната. Реализирането ѝ създава и опасност отново да се върнат противоречията между военните и политическото ръководство на армията.

"Нова република" на Радан Кънев също посочва за цел бюджетът за отбрана да е 2% от БВП и повишение най-малко с 10% всяка година на заплатите на войниците и офицерите.

Реформаторският блок от своя страна обещава ускорена модернизация, засилване на сътрудничеството в НАТО и повишаване на подготовката на Силите за специални операции за участие в борбата срещу терористични заплахи и инциденти.

"Да, България": Повече участие в структурите на НАТО

"Да, България" на Христо Иванов залага на по-активното включване на българските въоръжени сили в структурата на силите на НАТО и ЕС.

Освен това от партията заявяват, че ще работят за ускоряване изграждането на доброволния резерв, включително киберрезерв.

Коалицията АБВ -Движение 21 залага на модернизиране на Българската армия чрез "активно подпомагане и стимулиране на родната отбранителна промишленост". Освен това според коалицията младите хора трябва да са мотивирани да стават войници.

Оградата, охраната и лагерите

Очаквано основна точка в предизборните обещания са и мерките в отговор на евентуална мигрантска криза.

От ГЕРБ посочват, че ще търсят съвместно решение на миграционните въпроси в ЕС и ще разчитат Турция да изпълни ангажиментите си по реадмисия. Освен това ще се опитат да постигнат промяна на Дъблинския регламент, според който молба за убежище се подава в първата държава членка, в която мигрантите стъпват.

Приоритет е и завършването на оградата по границата с Турция. Освен това ГЕРБ ще работи ускорено за усвояване на отпуснатите 160 млн. евро безвъзмездна помощ от ЕС.

Партията на Бойко Борисов поема и ангажимент да преобразува центъра в Пъстрогор от отворен към затворен тип център за предоставяне на убежище. Това ще се случи и с част от лагера в Харманли. Планира се и осигуряването на сглобяеми съоръжения за настаняване на граждани от трети страни в транзитни центрове на МВР при наличие на засилен миграционен натиск.

БСП от своя страна също издига в основен приоритет довършването на оградата и ускореното връщане на мигрантите по родните им места. Освен това заявява, че ще отмени правителственото постановление, засягащо жилищното настаняване, заплащането на здравни осигуровки, предоставянето на финансова помощ и социални услуги за имигранти.

ДПС обещава да ограничи незаконната миграция и да изгради система на гражданска сигурност и гражданска защита.

Бързо връщане на незаконните мигранти

"Нова република" заявява като ангажимент "общо и трайно противодействие на кризата с мигрантите в ЕС и защита на външните граници с общи сили и средства".

Реформаторският блок пък ще работи за разполагане на общоевропейски сили за сигурност на българо-турската граница, както и по южната граница на целия ЕС.

Приоритетно ще се организират и съвместни акции с Европейската служба за гранична и брегова охрана с цел принудително връщане в държави по произход на незаконно пребиваващи граждани на трети страни.

Лицата без официален бежански статут пък ще се настаняват в лагери от затворен тип на българо-турската граница до създаването на безопасни зони в Сирия.

Видеонаблюдение и сензори

Конкретен приоритет на Реформаторския блок е и изграждането на системи за видеонаблюдение и контрол на преминаващи пътни превозни средства на граничните контролно-пропускателни пунктове по външните граници на България.

"Да България" също ще работи за довършване на единната интегрирана система от сензори за наблюдение на границата с Турция и развиване на система в критични участъци на границата със Сърбия.

Освен това ще работи и за подобряване на мобилността на полицията по границите чрез подобряване на инфраструктурата и оборудването на граничарите с повече от 450 нови автомобила.

"Да, България" планира и нови правомощия за военните по охраната на границата. С тях те ще имат възможност да проверяват документи и задържане до пристигане на органите на МВР в 30 км зона.

Довършването на оградата е основен приоритет и за коалицията АБВ- Движение 21.

ГЕРБ ще работи за влизане в Еврозоната и Шенген

По отношение на външната политика всички партии се обявяват в подкрепа на евроатлантическата интеграция на страната, но в БСП има известни нюанси.

ГЕРБ посочва като основни приоритети на външната ни политика присъединяването към Шенгенското пространство и еврозоната, задълбочаване на интеграцията в НАТО и формиране на обща външна политика и политика за сигурност на ЕС. Освен това заявява и позицията си срещу "Европа на различни скорости".

"Перспективите за фрагментация на ЕС след референдума във Великобритания изглеждат все по-реални. Съществуването на различни нива на интеграция на страните- членки в ЕС е източник на нестабилност. ГЕРБ се обявява за запазване на единството на ЕС при бъдещо задълбочаване на интеграцията", посочват от ГЕРБ.

Партията заявява, че "отношенията ни с Русия се развиват при съблюдаване на националния ни интерес, както и на принципите на единната ни политика със страните членки на ЕС и НАТО".

БСП и АБВ-Д21 са за снемане на санкциите спрямо Русия

БСП залага на термина "балансирана външна политика". Според левицата това означава "пълноценно членство в НАТО, но и подобряване и развитие на отношенията с Русия".

"Външната политика ще е ориентирана за подобряване и развитие на отношенията с Русия, в това число предприемане на конкретни инициативи и стъпки за отпадане на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия", посочват от БСП.

ДПС от своя страна е за проактивна политика на България за реформиране на Европейския съюз, но и за обвързване на политиката на сближаване с провеждането на ефективни реформи в страните-членки.

АБВ - Д21 също се обявява за отпадане на санкциите срещу Русия и възстановяване и развитие на двустранните отношения.

"Нова република": Енергиен съюз и лидерска роля на Балканите

"Нова република" смята да наложи Енергийния съюз като основен европейски приоритет, който да гарантира евтина енергия за икономиката и независимост на страната ни.

"Времето на безропотното съгласяване с Брюксел и с чужди правителства приключи. България не може повече да бъде посредник или балансьор между "началниците", посочват от "Нова република".

Партията заявява още, че няма да допусне "изнудване и натиск от Турция", като за тази цел България ще използва всички лостове на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС.

"България не може да си позволи да бъде заложник на геополитическите спорове между Русия и САЩ и ще използва всички механизми на ЕС за гарантиране на своя национален интерес", посочват още от "Нова Република".

Противодействие на хибридните атаки

РБ категорично ще се противопоставя на "всякакви опити за намеса на чужди държави, в т.ч. Русия и Турция, и на техните дипломатически представители във вътрешните работи на страната".

Към Министерския съвет ще бъде създадено специално звено за информация, анализ и разработване на мерки срещу хибридни атаки.

Предвижда се и тясно сътрудничество с държавите от Вишеградската четворка.

"Да България" посочва от своя страна, че ще противодейства на всеки опит за позиционирането на България в положение на "баланс" или "равна отдалеченост" от останалите държави в Европейския съюз в отношенията с трети страни.

"Противодействие на опитите за ревизиране на външнополитическата ориентация на България и обвързването ни в орбитата на влияние на държави, които се характеризират с липса на демокрация, потъпкване на правата на човека и агресивен външнополитически курс и които поставят под въпрос основните положения на международното право и сигурността в Европа", посочват от партията на Христо Иванов.

"Да България" ще се заеме и с цялостен преглед на отношенията ни с Русия и поставянето им на равноправна основа. В този дух ще бъдат преразгледани и неизгодните икономически инициативи.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?