Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Преговори в Техеран за беленските реактори и газ за хъба

Премиерът: Дайте ми месец време, за да намеря решение за АЕЦ "Белене"

9 коментара
Преговори в Техеран за беленските реактори и газ за хъба
Сондажи за възможността произведеното ядрено оборудване за спряната АЕЦ "Белене“ да бъде продадено в Иран и за осигуряване на доставки за планирания край Варна газов хъб ще проведат премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова по време на официалната правителствена визита в Техеран на 11 и 12 юли. 
 
За предстоящите разговори с Иран за използването на българското оборудване в техен ядрен проект стана ясно дни след като на 16 юни 2016 г. арбитражът в Женева реши, че българската "Национална електрическа компания“ (НЕК) трябва да плати 550 млн. евро на руската "Атомстройекспорт“ (АСЕ) за поръчано и произведено ядрено оборудване за АЕЦ "Белене“, чийто строеж бе прекратен от правителството и парламента в началото на 2013 г. Отделно са дължими около 70 млн. евро съдебни разходи, лихви и други плащания, а скоро ще стане месец откакто тече и ежедневна лихва от 163 хил. евро за забавяне на издължаването от страна на НЕК.

Реакторите може да заминат и за Индия или Египет

След произнасянето на арбитража стана ясно, че правителството ще опита да продаде оборудването, а Борисов обяви, че ще преговаря за това с Иран. Като други възможности за пласиране на произведените напълно един реактор и на 80 процента – втори, за АЕЦ "Белене“ се сочат още Индия, където АСЕ работи по проект от същата като беленската технология, или Египет, където тепърва ща се започва такава атомна централа. 

 
Сегашните разговори в Иран са част от сондажите на българското правителство за нагласите в Техеран да се възползват от българското оборудване за тяхната АЕЦ, с което ще се съкрати срокът за изграждането ѝ, а от страна на София надеждите са НЕК да не се налага да плащат на АСЕ. Ако се постигне такова принципно съгласие, вече българската страна ше може да проведе преговори в тази посока и с руската държавна корпорация "Росатом“, която е собственик на АСЕ, защото реално тя ще е купувачът на оборудването за иранската АЕЦ и без нейното съгласие няма как да се случи сделката.

Кабинетът се надява на пробив

Дали тя ще има успех, предстои да се види, но по неофициална информация на Mediapool почвата в Иран вече е подготвена в разговор на енергийния министър Теменужка Петкова с представители на тамошното енергийно министерство по време на ядрения енергиен форум Булатом, състоял се точно по времето, когато стана ясно арбитражното решение за АЕЦ "Белене“. Тогава негови гости бяха и представители на Египет, другата сочена като възможна дестинация за беленските реактори държава. 

 
Надеждите на българското правителство са за пробив и осигуряване на купувач за беленското оборудване, но според скептици това няма да е толкова лесно. Причината е, че "Росатом“ няма интерес от подобна сделка, тъй като да внедри българските реактори в Иран би означавало да икономиса част от поръчките си и да се лиши от сигурни приходи в размер на 550 млн. евро. От друга страна обаче руската корпорация има интерес да продължи добрите си отношения с българската страна, тъй като у нас нейни компании работят по проекта за удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй“ и доставят свежото ядрено гориво за тяхната работа.

Договорките с Иран ще се обсъждат с Русия

Резултатите от разговорите в Иран най-вероятно ще бъдат обсъдени на следващ етап с Русия. Още след произнасянето на решението на арбитража министър Петкова заяви, че предстои посещение в Москва, за да се види какво точно е изработено за АЕЦ "Белене“ и в какво състояние е.  Все още не е планирана тази визита, но най-вероятно се изчаква да изтече и 30-дневният срок, в който двете страни по делото за АЕЦ "Белене“ може да подават своите възражения срещу решението. Дали ще има такива, ще се разбере на 30 юли.

 
Освен това в сряда стана ясно, че кабинетът на ГЕРБ разглежда и други варианти за използване на произведеното ядрено оборудване. Тогава в парламента премиерът каза, че се разработвят няколко варианта, които да бъдат обсъдени с всички парламентарна представени политически сили. Същото повтори Борисов и в неделя пред журналисти.

Борисов: Има и вариант за приватизация на проекта

"Ще преговарям и с едните, и с вторите, и с третите. Енергийният министър разговаря с руската страна, ние разговаряхме с тях. Сега в Иран ще видим имат ли интерес към подобно нещо да продаваме реактора там заедно с руската страна. Трети вариант – да обявим проекта за приватизация. И ако всички тези варианти не успеят, то тогава ще вляза в парламента и ще кажа – колеги, или трябва в новия бюджет да заложим толкова пари, с всички лихви, които вървят на ден, или трябва да слезе мораториумът и тогава да търсим пари да го построим. Това са трите варианта”, обясни министър-председателят.

На въпрос какво показва досега анализът и кой е най-вероятния вариант Борисов заяви, че няма добър и лош вариант, ако го изиграем добре.

Премиерът добави, че българският енергиен министър Теменужка Петкова, руският ѝ колега Александър Новак и хората от „Атомстройекспорт“ провеждат разговори и са в контакт. „Експертите работят и подготвят варианти, които, като представят на масата, ще отида и ще го представя в парламента”, допълни Бойко Борисов.

На въпрос получило ли е Министерство на енергетиката съгласие от „Атомстройекспорт“ да се преговаря с Иран за продажба, премиерът заяви: „Бъдещето време е присъщо на комунистите. Те са само в "ще", "ще" и "ще". Видяхме тяхното "ще" какво е – имаме един гьол, милиарди да плащаме и нямаме нищо. Това е, което са постигнали през годините. Сега ви моля да ми дадете месец време търпеливо да изчакате на намерим решение. Иначе времето минава и през октомври като влезем в режима на бюджета, трябва да го сложим този милиард в бюджета", коментира премиерът.

Теменужка Петкова: Не е редно да се връщаме назад

Че до момента не е отпаднал нито едив вариант потвърди и министър Теменужка Петкова на извънреден брифинг в неделя по повод коментарите на  зам.-председателя на АБВ Румен Петков за вината на ГЕРБ за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене" и дължимата сега на АСЕ сума. 

"Смятам, че не е редно да се връщаме назад - кой е спрял проекта, защо го е спрял, кой е виновен“, заяви тя. Искам всички политически партии, които имат експертиза в тази област да обединим усилията си и наистина да търсим едно разумно и прагматично решение за излизане от тази ситуация, допълни Петкова.

По думите ѝ, документите и арбитражът ясно казват, защо е станал възможен този арбитраж и Министерството на енергетиката, правителството и БЕХ не са спрели да работят по различни варианти във връзка с решението на арбитража. От страна на правителството е налице ясна воля за защита на националните интереси, заяви още министърът на енергетиката.
 

В Иран ще се договаря и природен газ

Друг ключов момент от визитата в Иран ще са преговорите за осигуряване на ирански природен газ за бъдещия газоразпределителен център край Варна, по който правителството на ГЕРБ работи усърдно с Европейската комисия относно регулаторната рамка. Възможността за внос на компресиран и втечнен газ от Иран вече бе обсъдена от Петкова със заместник- председателя на Иранската палата на търговията, промишлеността, мините и селското стопанство Фархад Шариф при посещението му в София през април. 
 
Според експерти има реален шанс да се договорят конкретни количества ирански газ, който може да пристига у нас през турска територия и да се внася през бъдещия лупинг на транзитния ни газопровод до Турция, което ще позволи вкарването на суровината. Строежът на това съоръжение срещу 46.52 млн. лв. без ДДС вече е започнат, но срокът за изграждането на лупинга е заличен от публикувания на сайта на "Булгартрансгаз“ договор с фирмата изпълнител ДЗЗД "Лозенец-Недялско" на най-голямата строителна компания у нас "Главболгарстрой" АД, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД на Симеон Пешов и "Техноекспортстрой" ЕАД, която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски и депутата от БСП Кирил Добрев, чиято сестра ръководи дружеството.

Газ от Иран е добър вариант за пред Брюксел

Осигуряването на ирански газ за бъдещия хъб ще е изпълнение на изискванията на Европейската комисия за поне три източника за захранване на газоразпределителния център. Единият източник е азерският газ, договорен от държавния газов доставчик "Булгаргаз“ преди години, който ще започне да се внася у нас през 2019 г. Друга възможност е руското синьо гориво, на което страната ни също разчита за хъба, но това също ще е предмет на разговори с Москва предвид спирането на проекта за газопровода "Южен поток“ по дъното на Черно море до Варна. Правителството на ГЕРБ разчита да убеди Русия да възобнови проекта, но само в морския му участък, което също вероятно ще е обект на разговори при бъдещо посещение на Петкова в Русия.

Борисов ще обсъди в Иран и миграционния поток

Уреждането на конфликтите в Сирия и Ирак също ще са във фокуса на разговорите на Борисов в Иран, в контекста на миграционния поток към Европа и ролята на България като външна граница на Европейския съюз.

Друг съществен фокус на разговоите в Техеран ще са търговските отношения между двете страни след постепенното отваряне на икономиката на Иран към света, след като в началото на годината отпаднаха международните санкции към страната благодарение на подписаното от нея споразумение за ограничаване на ядрената ѝ програма.

В правителствената делегация са включени представители на 15 български фирми и се очаква в рамките на визитата да бъдат подписани споразумения за сътрудничество в областта на инвестициите и малкия и средния бизнес.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Сега пък от Иран ли ? То не беше от Катар ,то не беше от Кувейт.... Какво ще го правим този газ , направо се чудя? А от продължително вдишване на този газ се получават халюцинации ,неадекватно поведение и идиотски физиономии! справка - Плевнелиев!!!

 2. Мони_deactivated_1480055728
  #8

  Хa-хa-хa!Нашия като емир води министърките и други каки от делегацията забулени с шамии! Утиват им... Зaсега , само общи лафове за магистрали и тайна среща за белене?!

 3. ARROGANT
  #7

  "Това са трите варианта”, обясни министър-председателят." –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Четвъртият, най-добър вариант за България е веднага да се омиташ от управлението. Ти и твоите разбойници. Незабавно! Достатъчно загробихте всичко в тая държава. Колкото докара газ от Катар, толкова ще докараш и от Иран.

 4. Milenca
  #5
 5. [email protected]
  #4
 6. Доналд Дък
  #3

  Бойко заминава за да определи комисионите по сделката. Както обикновено търговските дела не подлежат на коментари. До днес сделка няма.

 7. [email protected]
  #2

  Сега някой няма ли да пише че е станал мюсулманин,защото ще ходи в Иран и иска да прави бизнес с тях? Айде бе изоставате с плюенето!

 8. vladidim59
  #1

  предишният реактор на АЕЦ Белене, произведен от заводите Шкода беше оценен на 300 милиона евра, след това продаден по договор за 200 милиона евра, но България получи само 79 милиона. Славната наша прокуратура, прекрасният защитник на българският национален интерес така и не разбра кой редуцира цената до 200 милиона и къде потънаха 121 милиона... Няма основания, нищо не се е променило, за да считаме , че новия реактор за АЕЦ Белене ще има по-различна съдба !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.