Преговорите между Сърбия и Косово ще бъдат подновени в петък в Брюксел

Косово обяви, че ще поднови преговорите със Сърбия в Брюксел в петък, докато Европейският съюз оказва натиск в последния момент за споразумение, което би отворило пътя за преговори по присъединяване с Белград, съобщи Ройтерс.

В днешно изявление косовското правителство посочва, че премиерът на Косово Хашим Тачи се е върнал от столицата на Словения Любляна по искане на представителя на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън, след продължилите в сряда 14-часови преговори в Брюксел, завършили без резултат.

Европейският съюз иска споразумение за нормализиране на отношенията между двете държави преди в понеделник да обсъди въпроса за препоръка за започване на преговори за членство със Сърбия.

В хода на преговорите ЕC е дал ново, далеч по-благоприятно за Белград, предложение за статута на косовските сърби, твърди телевизия РТС, цитирана от БНР.

Според нея 4 сръбски общини в Северно Косово ще имат свои полицейски командири. Към сдружението на въпросните общини няма да бъдат присъединявани други административни единици. На практика това дава полицейската власт в ръцете на сърбите, които съставляват 98% от местното население, посочва РТС, като подчертава, че информацията е неофициална.

С учредяването на окръжен съд в Косовска Митровица изглежда удовлетворено и искането за съдебна автономия на сърбите.

”Прищина не е готова да иде до край. Приехме всички предложения на върховния представител на Евросъюза Катрин Аштън. Тачи обаче иска да обвърже въпроса за полицията в Северно Косово с условието двете страни да не блокират членството си в международни организации. Нека преведа това на сръбски език - Косово не може да ни блокира никъде, а Сърбия трябва да позволи на Косово да бъде член на международни организации. Ами дайте направо да признаем независимостта на Косово!”, заяви сръбският премиер Ивица Дачич.

Според Катрин Аштън обаче разнобоят е съвсем "тесен" и все още има шанс за разбирателство преди срещата идния понеделник, когато европейските министри ще се произнесат за или против преговори за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Сръбските вестници коментират, че Дачич е бил готов да приеме предложеното от Брюксел споразумение, което по думите на Марко Джурич, съветник на сръбския президент, е било много по-добро от предишното.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?