Преговорите на живо: Какво предлагат партиите за културата и регионалното развитие

Преговорите на живо: Какво предлагат партиите за културата и регионалното развитие

Трети ден продължават официалните преговори по секторни политики на евентуалното бъдещо управление, инициирани от първата политическа сила – "Продължаваме промяната". Формацията на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев покани на разговори БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ).

Предвидени са общо 18 предвидени срещи по ключови сектори, като вече приключиха разговорите по 8 теми – енергетика, икономика, транспорт, правосъдие, здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство.

За четвъртък бяха предвидени дискусиите между експертите на четирите партии по темите вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура.

Дебатите на тема култура между представителите на формациите текат в момента.

В момента текат разговорите на тема регионално развитие.

Срещата между представителите на ПП, БСП, ИТН и ДБ на тема екология приключи след над 6 часа разговори. В сферата на околната среда е най-голямото безхаберие, корупцията е безумна – крадяло се е 1 към 3, тоест една част от трите е отивала за корупция, каза Кирил Петков по време на дискусията.

Приключиха разговорите за сектор "вътрешна сигурност". На тях партиите се разбраха бъдещите реформи в МВР да бъдат основани на предварителен анализ.

Целта на ПП е по време на тези разговори, на които участват експерти на четирите партии, да се открият общите цели и идеи на формациите, за да може на тях да стъпи управленската програма и коалиционното споразумение на бъдещото мнозинство.

На всички срещи се използва числова система, за да определи степента на разбирателство между трите формации по дадена тема. С 1 се означават политиките, по които има пълно съгласие. С 2 тези, по които има разногласия. С 1 и 2 се означава тема, по която има принципно съгласие, но трябва допълнително уточняване на детайлите. С 3 пък се маркират политиките, за които има съгласие, но трябва да се обсъдят с експертите от друг сектор.

В петък ще се обсъждат темите труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт. Дискусиите по политиките във сферата на финанси и международни отношения ще са в събота.

Очаква се след секторните разговори да има и преговори между лидерите на формациите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?