mediapool.bg Ти си това, което четеш

Преговорите с "Армарис" стигнали "доникъде"

Борис Николов | 12:30 | 23 септември 2008 | 22 коментара

Сделката с френската компания "Армарис" за закупуването на две супермодерни корвети тип ''Гоуинд''(Gowind 200) за близо 1 милиард лева може и да не стане факт.

Във вторник военният министър Николай Цонев обясни, че преговорите за мегасделката "са стигнали доникъде" и продължават да се обсъждат техническите показатели.

"Ако не се споразумеем, преговорите може и никога да не приключат. Един договор изисква съгласието на две страни", посочи Цонев.

Френският президент Никола Саркози постави въпроса за закупуването на четири корвети през есента на миналата година, когато бе посрещнат триумфално в София като "освободител" на българските медици в Либия. Разговорите продължиха в началото на юли т.г. при посещението на премиера Сергей Станишев в Париж, когато броят на заявените корвети бе сведен до две по финансови съображения. Оттогава се водят експертни разговори по конкретните споразумения на договора.

След като Цонев отбеляза, че разговорите не са стигнали доникъде, той побърза да уточни, че по техническите параметри няма сериозни разминавания, а финансовите параметри още не са обсъдени.

Министерството на отбрана стартира конкурса за закупуване на четири корвети през 2005 г. Първоначално за победител по ценова оферта бе избрана холандската фирма ''Медведе“. След оценката на офертите и след безпрецедентен лобистки натиск, МО поиска подобряване на офертите и за победител бе обявена ''Армарис”, но резултатите от конкурса дълго време не бяха одобрявани. Втора бе класирана германската фирма "Люрсен".

Едва тази година Николай Цонев съобщи, че класирането е подписано.

''Армарис'' планират първата корвета по бъдещия договор с България да бъде произведена във Франция, а втората във Варненската корабостроителница.

Корветата “Гоуинд”, към която българското военно ведомство се ориентира, е кораб от нов тип с дължина 103 м, водоизместимост – 1760 т, максимална скорост 30 морски възела. Към момента плавателният съд може да бъде видян само на хартия, тъй като до момента такъв не е строен.

Докато текат преговорите с "Армарис" българските ВМС вече получиха поредната фрегата, закупено на старо от Белгия. България закупи от Белгия в пакет две фрегати клас Е-71 "Вилинген" и минен ловец клас "Флауер" втора ръка.

Преференциалната им цена заедно с допълнителното оборудване, резервните части и инструментите, симулаторите за тренировка на личния състав и обучението на екипажите в Белгия бе 54 милиона евро. В същото време проектът за закупуването на многоцелеви изтребители остава висящ поради недостиг на средства.

Още по темата
Още от България

Посещението на президента Радев в Русия е: