Преградиха парка "Бедечка" с купчини пръст от строителен обект

Достъпът до част от парка "Бедечка" в Стара Загора е ограничен, след като основната алея беше засипана с купчина пръст от строящия се в зелените площи нов жилищен квартал.

Неформалната група "Запазете Бедечка" настоява за бързо освобождаване на алеите от насипаната там изкопна маса, която втора седмица прегражда един от входовете на парка.

Достъпът до основната алея към т.нар. Стар чинар - природна забележителност с национална значимост - е ограничен. Друга алея към чинара пък е непроходима заради изровения канал, заграден с предпазна мрежа.

Купчините пръст са в непосредствена близост до една от новостроящите се кооперации и по всичко личи, че става дума за умишлено и дори демонстративно насипване на пръстта, посочват от "Запазете Бедечка".

Кооперациите са същите, заради които преди седмица главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев подаде оставка. Кметът Живко Тодоров му я поиска, след като се оказа, че съпругата на Кирчев – арх. Радосвета Кирчева е главен проектант на новостроящия се комплекс.

Инвеститор на жилищния комплекс е "Шаула" ЕООД, а строител е "Стубел М". Фирмите са собственост на Михаил Михайлов.

Според скандалния план за застрояване на парк "Бедечка" алеите остават в частни парцели. Това е само един от абсурдите на готвеното застрояване.

Старият чинар, който е на над 600 години с обиколка на ствола от 11 метра и е преживял три опожарявания на града, сега според застроителния план на парк "Бедечка" ще стане "зелен остров" сред новостроящите се кооперации.

Сагата "Бедечка" започна още през 2003 г., когато част от зелената площ отпадна от парка. Последваха години на противоречиви решения на местния Общински съвет, за да се стигне до влизане в сила на план за застрояване, който предизвика поредица протести, включително и на Орлов мост в София.

Само за последните седмици защитниците на парка събраха десетки нови документи за закононарушения, действия отвъд "ръба на закона" и в пряк ущърб на обществения интерес.

Затова "Запазете Бедечка" настоява за спешна промяна на Общия устройствен план и отпадане на подробния устройствен план, според които 300 декара зелена площ с алеи и с хиляди дървета и огромно видово многообразие предстои да бъде заменена от нов жилищен квартал, чиято реализация вече е в ход.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?