Според сайта Биволъ, заради кредитирани покупки на земи по трасето у нас

Прекратяването на "Южен поток" удря ПИБ с 34 млн. лв

Кредитирана от "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) инвестиция в терени, попадащи в обхвата на трасето на газопровода "Южен поток" у нас, е застрашена при напълно прекратяване на реализацията на проекта, за който в неделя премиерът Пламен Орешарски съобщи, че е спрял до отстраняване на проблемите му с европейското законодателство, заради което от Брюксел започнаха наказателна процедура срещу България.

 

ПИБ е предоставила заеми за покупката на земите в местността Паша дере, където по проект трябва да излиза подводната тръба и да започне наземното трасе на "Южен поток", пише сайтът Биволъ в сряда. Негово разследване сочи, че цената на сделките е 207 лв на кв.м и те са станали малко след идването на власт на кабинета "Орешарски".

 

Подготовката им обаче тръгва още през юни 2005 г., когато фирмата "Шангрела" ЕООД на ливанския гражданин Газуан Ахмад Шараф, изкупува земеделски земи от частни собственици в района на Паша Дере и ги ипотекира в ПИБ срещу заем от 5.11 млн. лв.

 

По това време само се говори за планове за нов газопровод по дъното на Черно море, но проучвания сочели именно Паша дере като най-подходящо място за трасето му. Изданието коментира, че ясен индикатор, че инвеститорският интерес към тези терени е да се печели от сервитутните такси, а не курортен, е това, че няма постъпки за промяна на предназначението на горските терени в урегулирани парцели.

 

След като през януари 2008 г. България подписва с Русия споразумението на строежа на "Южен поток", земите в Паша дере са поскъпнали повече от двойно през 2009 г. Това сочи нова ипотека в ПИБ за 12.437 млн. лв. на същите терени, но вече окрупнени.

 

През ноември същото година "Шангрела" става собственост на кипърската офшорка "Тейлуинд Трейдинг & Инвестмънт Лимитид". Газуан Шараф остава управител до 16 декември 2010, когато е сменен от Елена Николова, съдружничка на съпругата му в няколко фирми. От 15 май 2013 управител е иракчанинът с британски паспорт Антон Джибрил, който има общ бизнес с брата на Газуан Шараф - Рамез. Реалният собственик на офшорката обаче не е публичен според кипърското законодателство.

 

След идването на власт на кабинета "Орешарски" миналото лято ПИБ купува от "Шангрела " ипотекираните вече земи за 34.568 млн. лв. Досегашният собственик запазва само 500 кв. м парцел.

 

При прокарване на газопровод се учредяват сервитутни зони около неговата инфраструктура и на техните собственици се заплаща за това, така при прекратяване на проекта ПИБ ще е на загуба от сериозна инвестиция, смята изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес